Zatvoren Beogradski festival igre

Izvor: Mondo, 20.Apr.2013, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoren Beogradski festival igre

Švedski Kulberg balet zatvorio je jubilarno, deseto izdanje festivala.

Nastupom iz tri dela nazvanim "Studija zabave", Kulberg balet u koreografiji Aleksandera Ekmana zatvorio je jubilarni deseti Beogradski festival igre.

Skoro puna sala Centra "Sava" uživala je u zaista nesvakidašnjoj predstavi. U prvom delu, 16 igrača preispituje granice zabave i umetnosti kroz zabavan miks glume i plesa. U prvom činu plesa zapravo ima najmanje, a interaktivni performans podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << podsmevanje produktima pop kulture kao što je "Seks i grad", đuskanje u bolivudskom stilu, i silazak među redove i "druženje" sa publikom.

Najveći deo posetilaca bio je izenađen kada su se igrači umešali među sedišta, pa je možda izostao neki vid interakcije koji su plesači, uigrani i profesionalni, očekivali.

U drugom delu, šou se preselio u foaje Centra "Sava", gde su igrači u plastičnim "kutijama" izvodili lagani ples, sve vreme imitirajući publiku okupljenu oko kutija.

Koreografiju, scenografiju i koncept potpisuje vodeći mladi koreograf Ekman, koji je ranije izjavio da je fasciniran razlikom između umetnosti i zabave i da želi da preispita klišee koji prate ta dva pojma. "Njujork tajms" nazvao je "Studiju zabave" predstavom koju moraju pogledati redovni posetioci plesnih teatara, ali i oni koji sa igrom nemaju veze.

Tokom jubilarnog Festivala igre, publika je videla 22 plesna komada prestižnih svetskih kompanija, ali i našeg Narodnog pozorišta koje je oduševilo gledaoce izvodeći tri naslova različitih koreografa. Prema oceni publike, najzapaženija je bila trupa "Peeping Tom", koja je u Pozorištu na Terazijama izvela komad "Izdaje se".

(MONDO: Bojana Zimonjić Jelisavac, foto promo)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.