Zašto smo potpisali?

Izvor: SEEcult.org, 29.Feb.2016, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto smo potpisali?

Inicijativa Kulturnjaci 2016 organizuje 1. marta u Zagrebu protestnu tribinu "Zašto smo potpisali" na kojoj će još jednom ponoviti razloge za zahtev za smenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je podržalo više od 4.000 ljudi.

Ivica Buljan, Zoran Ferić, Zvonimir Jurić, Tihomir Milovac, Goran Sergej Pristaš, Nika Radić i Ivana Simić Bodrožić govoriće na tribini u Novinarskom domu zašto su potpisali apel za >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << smenu Hasanbegovića.

Javni apel Vladi Hrvatske za smenu ministra Hasanbegovića do sada je potpisalo 3.000 kulturnjaka i više od 1.200 građana, kao i ličnosti iz inostranstva, ali se vlada još nije oglasila na javni poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću za sastanak sa potpisnicima tog apela.

Prema navodima Kulturnjaka 2016, pored niza neistina o svojoj političkoj prošlosti, dokazano opovrgnutih tvrdnji da nije pripadao Hrvatskom oslobodilačkom pokretu i da su inkriminišuće fotografije na kojima se vidi sa ustaškom simbolikom montaža, ministar Hasanbegović se nije nedvosmisleno ogradio od ustaškog režima, niti je javnosti dokazao da je “uvereni antifašista”.

“Niz njegovih istupa proteklih godina, među kojima je i onaj iz 2012. godine gde pad ustaškog režima 1945. proglašava ‘najvećom nacionalnom tragedijom i porazom’, svedoče da nije reč o mladalačkom posrtanju, već o 20-godišnjem kontinuitetu ekstremističkih političkih stavova i delovanja”, naveli su Kulturnjaci 2016 u saopštenju.

Hasanbegovićevo imenovanje na visoku državnu funkciju, kako su upozorili, nepomirljivo je sa temeljnim ustavnim vrednostima Hrvatske.

“Osim toga, vređanjem onih koji misle drugačije i neosnovanim diskreditovanjem velikog dela hrvatskih umetnika i kulturnih radnika, potvrđuje da ne bi smeo biti na čelu Ministarstva koje treba da podstiče dijalog, slobodu i pluralizam kulturnog i umetničkog stvaralaštva, te omogući razvoj celokupnog kulturnog polja”, naveli su Kulturnjaci 2016.

Apel za smenu Hasanbegovića moguće je potpisati na sajtu kulturnjaci2016.org

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.