Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zapiši i napiši" Rajka Petrova Noga

BEOGRAD -

Ime pesnika, esejiste, stvaraoca koji ume da govori o svojoj i umetnosti drugih, Rajka Petrova Noga, privuklo je danas mnoge ugledne ličnosti kulturnog života u Srpsku književnu zadrugu na promociju njegove knjige" Zapiši i napiši" u izdanju "Beogradske knjige".

Glavni urednik SKZ Dragan Lakićević podsetio je da je Zadruga objavila sa "Beogradskom knjigom", prošle godine, sećanja Rajka Petrova Noga "Zapiši to Rajko" o susretima i druženjima sa njegovim kolegama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po peru, a pošto je knjiga naišla na odličan prijem kod čitalaca, ovaj izdavač se opredelio da tekstove iz prve knjige upotpuni Nogovim lucidnim prikazima i analizama dela "junaka" prve knjige.

O novoj knjizi je govorio prof. dr Darko Tanasković, najugledniji savremeni srpski orijentalista, koji se ogradio da mu je nelagodno da govori o umetnosti jer smatra da je ona "iznad nas koji se bavimo naukom", ali u Nogovoj knjizi je velik broj "naših Turaka" i u njoj je našao podstrek da je na dobrom putu u svojim istraživanjima.

On je knjigu nazvao "memoarsko-biografskim književnim perivojem, spomenarom u kome se smenjuju uzvišenost i niskost, lepota i ružnoća, velikodušnost i zavist, ali je sve to prožeto i zasvođeno osobitom snagom kojom čoveka iznutra može napojiti okrepiti i oplemeniti samo autentična umetnost reči ili života".

Tanasković je primetio da je Nogo pisao o svojim zemljacima muslimanske vere sa empatijom, nežnošću, svestan da je orijentalna komponenta koja je u nama naše veliko bogatstvo.

Nogo je skrenuo pažnju onima koji imaju neke predrasude u vezi sa njim da pogledaju ovu knjigu koja jasno pokazuje da je prijateljevao u rodnoj Bosni i Hercegovini sa ljudima koji su bili druge vere i da je imao posebno bliske prijatelje među Muslimanima koji su se osećali srpskim piscima jer su pisali srpskim jezikom.

Prema njegovim rečima, ličnosti o kojima piše u ovoj knjizi sve su mrtve i uveren je da bi se svi "dobro držali da su danas živi".

"Sve je ovo sveća zadušnica", rekao je Nogo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.