Zapali moju vatru

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapali moju vatru

U eri bunta protiv vlasti, vojske, rata, i političke i ekonomske moći, „Dorsi” su bili protiv svega, iako su nas nazivali čudnim brbljivcima, smatra bubnjar Džon Densmor posle premijere novog dokumentarca o poznatoj rok četvorki

Novi, dugometražni dokumentarni film o legendarnoj rok grupi „Dors” (The Doors), koji je počeo da se prikazuje u ograničenom broju američkih bioskopa, sadrži neke do sada neprikazivane snimke članova grupe, poput snimka iz eksperimentalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << filma „HWY” koji je Džim Morison režirao tokom studiranja filmske režije.

Film „When You’re Strange: A film About The Doors” režirao je Tom Disilo, a kombinacijom arhivskih materijala, snimaka sa koncerata i iza bine, kao i izjavama svedoka o radu popularnog benda, pokušao je da prikaže i objasni vrtoglavi uspeh „Dorsa”, pronikne u njihove angažovane poruke koje su utiskivali u skoro sve pesme, ali i objasni način života Džima Morisona i razloge prestanka postojanja benda. Narator u filmu je jedan od najplaćenijih holivudskih glumaca Džoni Dep, koji učešće u ovom filmu objašnjava kao „zahvalnost muzičarima koji su izgradili njegov muzički ukus i uticali da razume muziku”.

Prisustvujući premijeri filma u Los Anđelesu, klavijaturista „Dorsa” Rej Manzarek izjavio je da film nudi „konačnu istinu o bendu koja je potrebna svetu, svedocima vremena, prijateljima benda i fanovima”.

– Bilo je krajnje vreme da se pojavi film koji na istinit način govori o usponima i padovima „Dorsa” i problemima koje smo imali, dakle, oponent anti-Dors filmu koji je Oliver Stoun režirao 1991, sa Valom Kilmerom u ulozi Džima – dodao je klavijaturista Manzarek (71) koji se sa Džimom Morisonom upoznao dok su studirali na Kalifornija univerzitetu u Los Anđelesu.

– Prikazani smo na pravi način, onakvi kakvi smo bili na sceni, nekada pogubljeni, ali uvek posvećeni muzici. Svi dosadašnji filmovi o „Dorsima” nisu uspeli da prikažu kakvi smo zaista bili, a ovaj film se tome najviše približio. Možda je problem bio u nama, što smo često bili zatvoreni u sebe tokom svirke, pa kamera nije mogla da nas „uhvati u pravom svetlu” – izjavio je En-Bi-Siju gitarista Robi Kriger, dok se bubnjar Džon Densmor priseća:

– Gledajući film, setio sam se ludog sna koji smo nas četvorica imali sa željom da promenimo svet. Bilo je nečeg magičnog u tom vremenu, eri bunta protiv vlasti, vojske, rata, i svetske politike i ekonomske moći. „Dorsi” su bili protiv svega toga, iako su nas mnogi nazivali čudnim brbljivcima. Vreme je dokazalo da, ipak, nismo bili ni toliko bezrazložno brbljivi, a ni čudni.

Morison, koji je preminuo 1971. godine u Parizu, Robi Kriger (gitara), Rej Manzarek (klavijature) i Džon Densmor (bubnjevi) snimili su šest studijskih albuma za samo 54 nedelje, krajem šezdesetih godina i početkom sedamdesetih godina prošlog veka, i postigli ogromnu popularnost širom sveta o kojoj se i danas priča i piše. Četiri decenije od poslednjeg nastupa, „Dorsi” i danas prodaju više miliona nosača zvuka godišnje, a njihove najemitovanije pesme su: „Break on Through”, „Light My Fire”, „People Are Strange”, „Love Me Two Times”, „L.A. Woman”, „Riders on the Storm” i „The End”.

Trojica preostalih „Dorsa” i dalje su aktivni, ali ne toliko kao ranije. Klavijaturista Manzarek, u međuvremenu, napisao je nekoliko knjiga i snimio nekoliko solo albuma. Gitarista Kriger, koji je imao samo 18 godina kad je napisao čuveni hit „Light My Fire”, koji se i danas često može čuti na radio stanicama, trenutno piše knjigu o svom životu, a ove godine će objaviti i novi album. Bubnjar Densmor je postao pisac bestselera, a najnovija knjiga mu izlazi do kraja godine.

Novi dokumentarac o „Dorsima” samo je početak ponovnog interesovanja za fenomen ove čuvene četvorke. Ovih dana svet je obišla vest da američki producenti razmišljaju o snimanju novog igranog filma o popularnoj grupi, a kao reditelj spominje se Dejvid Finčer, autor filmova „Sedam”, „Igra”, „Borilačkog kluba”, „Soba panike” i „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”.

I. Aranđelović

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.