Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon protiv umetnika

Unija sindikata izvođača Srbije tvrdi da zapošljavanje na tri godine diskriminiše scenske umetnike i traži ocenu ustavnosti novog zakona

Unija sindikata izvođača Srbije najavila je juče da će posredstvom zaštitnika građana zatražiti ocenu ustavnosti Zakona o kulturi, tačnije člana 50 koji scenske umetnike, kako tvrde, onemogućava da zasnuju radni odnos na neodređeno vreme. Oni smatraju da sporna odredba, u kojoj piše da „lice koje obavlja umetničke, programske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ili stručne poslove u ustanovi, zasniva radni odnos ugovorom o radu na period do tri godine, sa mogućnošću ponovnog zaključivanja”, nije u skladu sa Ustavom i Zakonom o radu, te da diskriminiše scenske umetnike i podriva kulturu. Ministarstvo kulture, međutim, tumači ovo pravno rešenje na drugi način i, prema objašnjenju koje je predstavnicima sindikata dala državni sekretar Nadica Momirov, ugovori na tri godine su samo mogućnost, ali ne i obaveza. Prema istom tumačenju, dostavljenom medijima iz ovog ministarstva, oni koji su već u radnom odnosu na neodređeno, zadržaće taj status i kada početkom marta bude počeo da se primenjuje novi Zakon o kulturi. Bez obzira na ova uveravanja, izvođači traže da se ta odredba promeni jer, ističu, unosi nesigurnost u inače neizvestan posao umetnika.

„Ako su ugovori na određeno dobar način zapošljavanja, zašto ih onda vlada nije predvidela za sebe”, upitao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije. Na pitanje da li glumci, muzičari, pevači i baletski igrači podržavaju zahteve sindikata, on je rekao da je većina izvođača i dalje neobaveštena o sadržaju zakona i o njegovim posledicama, jer su, kako kaže, veću pažnju javnosti izazvale izmene Zakona o informisanju, usvojene istog dana.

„Šteta je što pravnici Ministarstva kulture nisu pravili film, jer bi sa tolikom kreativnošću sigurno dobili Oskar”, rekao je Tasovac.

Vladan Dujović, predsednik Sindikata glumaca Srbije, ocenjuje da je novim zakonom glumcima naneta šteta, jer su „vraćeni u 19. vek” i dodaje da država treba da shvati da je kultura javni interes.

Dajući podršku kolegama iz Srbije, primedbe na ovakvo zakonsko rešenje izneli su i predstavnici međunarodnih federacija glumaca i muzičara, koji su prethodna dva dana bili u Beogradu, ukazujući da je evropska praksa da izvođači budu stalno zaposleni, dok su ugovori na određeno vreme izuzetak. Oni su naglasili da sporni član nije u skladu ni sa Evropskom socijalnom poveljom koju je Srbija ratifikovala prošle godine, kao ni sa direktivom EU iz 1999. godine kojom se kao standard postavljaju ugovori na neodređeno. Nasuprot ovim gledištima, resorno ministarstvo saopštava da je zakon dobio pozitivno mišljenje, između ostalog, i Kancelarije za evropske integracije „što znači da je usklađen sa propisima Evropske unije”.

Predstavnici sindikata osvrnuli su se i na Zakon o autorskim i srodnim pravima koji scenskim umetnicima ukida nadoknadu za kablovsko reemitovanje koju, kako kažu, kablovski operateri u drugim državama plaćaju izvođačima.

A. Marinković

[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.