Zahar Prilepin za RTS: Ja sam pisac i vojnik

Izvor: RTS, 25.Avg.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahar Prilepin za RTS: Ja sam pisac i vojnik

Nakon što je ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, gde je trebalo da prisustvuje manifestaciji "Kočićev zbor" u Banjaluci, Ambasada Rusije zatražila je objašnjenje Ministarstva spoljnih poslova BiH. Objašnjenje se još čeka, a Prilepin se iz Beograda, vraća kući. U razgovoru za RTS kaže da sličnu situaciju na granici do sada nije doživeo, iako je, ističe, putovao evropskim zemljama. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Nikada nisam imao ovakav problem na granici, a putovao sam u mnoge evropske zemlje", govori nam Zahar Prilepin dok se pripremamo za razgovor. Iako je od "situacije" na graničnom prelazu Rača prošlo dva dana, Prilepin deluje kao da je i dalje iznenađen i začuđen, ali ne i ljut ili ogorčen.

Kada ste saznali da Vam je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu?
– Kad sam stigao na granicu, sat kasnije.
Šta su Vam rekli?
– Pokazali su mi papir na kome je pisalo da ja predstavljam pretnju za bezbednost Bosne i Hercegovine. Sad su dužni da daju neko objašnjenje Ambasadi Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini. Javite mi šta će tu da napišu. Verujem da tu, u stvari, neće imati šta da napišu. A i ako nešto napišu, tu neće biti nijedne istinite reči.
Pisac i pretnja u isto vreme. Kako to shvatate?
– Tako što ja nisam samo pisac. Ja sam ruski pisac, imam svoje političke stavove, uz to sam i vojnik i to već dovoljno govori.
Koliko je taj Vaš politički stav pomogao ili možda odmogao u recepciji Vašeg dela?
– Možda je pomogao možda ne. Ali to se ne može reći samo za mene, to važi i za neke druge pisce, za npr. vašeg akademika (Dušana) Kovačevića, za Emira Kusturicu. Ali, mi ne bismo bili isti ljudi kad ne bismo imali i pokazali svoje mišljenje.
Imate veoma zanimljivu biografiju. Ko je u stvari Zahar Prilepin?
– Zavisi ko me to pita. Ja sam i otac i suprug za moju porodicu, za moje čitace – pisac. A ako mi to pitanje postave borci u Donbasu – ja sam njihov komandir. To je kao u mojoj knjizi "Sedam života" – ja tu pišem kako želim u istom životu da proživim sedam života. Eto to je moj odgovor.
Širi intervju sa Zaharom Prilepinom pogledajte u emisiji Oko magazin u utorak u 18.25.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.