Zafranovićev serijal o Titu

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zafranovićev serijal o Titu

Svedočenje druge Brozove supruge Herte Has, Latinke Perović, Mirka Tepavca, možda će videti i gledaoci u Srbiji

Specijalno za „Politiku”

Prag – U poznatom praškom bioskopu „Svjetozor” prošle nedelje održana je retrospektiva filmova Lordana Zafranovića (68) inače „češkog đaka” pod naslovom koji se sam nametnuo –„Lordan Zafranović: 50 godina između Praga i Balkana”. Od preko osamdeset koliko ih je dosad Zafranović >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snimio i, uglavnom za njih napisao scenario, prikazano je 13 njegovih najreprezentativnijih igranih i dokumentarnih filmova, Među njima su, naravno, poznata ratna trilogija, snimljena u bivšoj Jugoslaviji 1978–1986 („Okupacija u 26 slika”, „Pad Italije” i „Večernja zvona”), ovenčana „Zlatnim arenama” i drugim priznanjima, igrani češki film „Osveta je moja (Lakrimoza)” iz 1995, zatim „Krv i pepeo Jasenovca” (1985) i dvodelni „Sumrak stoljeća (Testament Lordana Zafranovića)” iz 1993.

Praški filmofili, među kojima je bilo dosta imigranata iz bivše Jugoslavije, imali su privilegiju da na ovoj retrospektivi vide prvu i jedanaestu od ukupno 13 epizoda serije „Tito: poslednji svedoci testamenta” koji je Zafranović snimao tokom šest godina (2005–2011). Serija po scenariju Zafranovića i Mire Šuvar (novinarka – supruga pokojnog hrvatskog levo orijentisanogintelektualca i političara Stipe Šuvara – prim.autora) je prikazana na Hrvatskoj televiziji tokom prvog tromesečja ove godine.

U seriji koja je načinjena u intimnoj formi niza svedočenja saboraca i saradnika, rođaka, ljudi iz najbliže okoline... s mnoštvom unikatnih snimaka iz arhiva, postupno se i neideološki rekonstruišeTitov ljudski i istorijski lik. Veliko otkriće za javnost u bivšoj Jugoslaviji iz Titovog života jeste njegova druga supruga Herta Has koja je svedočila iskreno, vedro, zanimljivo o Titu i o njihovoj vezi na fonu velikih istorijskih događanja. Čak 65 osobagovorilo je o Titu u ovoj seriji i reklo bi se gotovo svi  nekako deluju bolje, umerenije i pametnije nego u vreme iz koga ih pamtimo.

Za gledaoce iz Srbije mogla bi verovatno biti posebno zanimljiva svedočenja i mišljenja nekadašnjih lidera „srbijanskog liberalizma” Mirka Tepavca i Latinke Perović koji su 1972.smenjeni s funkcija i isključeni iz političkog života, ali oni o tim događanjima i Titu govore bez gorčine, s mnogo više iskrenog razumevanja,poznavanja i poštovanja Tita nego što su kasnije pokazali oni koji su su ih smenili upravo po naloga Tita. Seriju je već otkupila Češka televizija i prikazaće je najesen.

Za seriju su pokazale načelno interesovanje televizije u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Trenutno se, međutim, pregovara samo sa Slovenijom. U RTS-u je Zafranoviću, kako kaže, rečeno da će o tome razgovarati s njim kad prođu izbori. Prošli su evo, ali, kao da još nisu.... Bar što se tiče Tita i serije o njemu.

Milan Lazarević

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.