Zadužbina Ive Andrića, čuvar dela nobelovca

Izvor: RTS, 30.Apr.2019, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadužbina Ive Andrića, čuvar dela nobelovca

Na temelju testamentarne volje našeg jedinog nobelovca, 12. marta 1976. godine počela je da radi Zadužbina "Ivo Andrić".
Književni genije svoju prvu knjigu "Eks Ponto" napisao je 1918. godine. Decenijama kasnije, uspešno opisivanje tema iz istorije svoje zemlje i svog naroda i besprekorni literarni opisi predodredili su ga za dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1961. godine.

Zadužbina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ive Andrića pruža stručnu i profesionalnu pomoć proučavaocima Andrićevog dela i svima koji su zainteresovani za njegovo stvaralaštvo.
"Ono što je glavno i što je najbitnije jeste da je zadužbina nosilac autorskih prava, ukupnih autorskih prava za domaće i strane izdavače i da godišnje izađe oko 60 izdanja Andrićevih na više jezika. Tako da Zadužbina može preko tih autorskih prava da finansira sve svoje aktivnosti u toku jedne godine a da sačuva ono što je Andrić ostavio svom narodu", ističe predsednik UO Zadužbine akademik Miro Vuksanović.
Još od 1982. godine zadužbina izdaje Sveske zadužbine Ive Andrića. Ova publikacija objavljuje sve one neobjavljene rukopise Ive Andrića kao i kritičke studije o Andrićevoj delu, njegovom životu i vremenu u kome je živeo.
"Na jednom mestu u romanu ‘Na Drini Ćuprija‘, jedan Andrićev junak Daut Hodža kaže ‘svi mi umiremo samo jednom a veliki ljudi dva puta, onda kada zaista umru i onda kada nestane njihove Zadužbine‘", navodi Žaneta Đukić Perišić iz Zadužbine Ivo Andrić.
U okviru Zadužbine postoji i biblioteka sa dokumentima i knjigama o Andrićevom životu i radu. Rukopisna zaostavština Ive Andrića čuva se u arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.