Zaboravljeni Čaplinov film na festivalu u Arlingtonu

Izvor: Glas javnosti, 17.Jul.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravljeni Čaplinov film na festivalu u Arlingtonu

ARLINGTON - Davno izgubljeni film iz 1914. godine u kojem se pojavljuje Čarli Čaplin (Charlie Chaplin) biće prikazuje se na festivalu filmske komedije koji se održava u američkom gradu Arlingtonu.

Kratki nemi film "Lovac na lopove" (A Thief Catcher) pronađen je prošle godine, ali je tek u martu ustanovljeno da se u njemu Čaplin pojavljuje u ulozi komičnog policajca sa svojim prepoznatljivim gegovima.

U 10-minutnom filmu Čaplin je jedan od Kistonskih policajaca, komičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i nesposobnih čuvara javnog reda iz filmova kompanije Kiston film kompani (Keystone Film Company).

Filmski istoričar Pol Žiracki (Paul Gierucki) kupio je film prošle godine na prodaji antikviteta u Mičigenu, ali je mislio je da je kupio još jednu komediju Kiston studija i mesecima ga nije pogledao.

U martu je video da u kadar ulazi budući slavni komičar i napada grupu huligana. Čaplin se pojavljuje tri muinuta u ovom film u kojem glume i Ford Sterling, Mak Svejn (Mack Snjain) i Edgar Kenedi (Kennedy).

Prvo javno prikazivanje možda još od 1914. godine biće u subotu na festivalu u Arlingtonu, u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Za četiri festivalska dana biće prikazano 120 filmova. Na programu je i posveta komičarskom duetu Abotu (Abbott) i Kostelu (Costello), biće prikazan i prvi film Roska "Fetija" Arbakla (Roscoe "Fatty" Arbuckle), kao i vestern "The Round Up", u kojem se pojavljuje Baster Kiton (Keaton).

"Lovac ne lopove" je izgleda odavno bio zaboravljen. U Čaplinovoj filmografiji Britanskog filmskog instituta iz 1938. tog filma nema, a slavni komičar se u intervjuu 1965. prisetio da je glumio Kistonskog policaja, ali nije spomenuo naslov.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.