Za nove zadužbinare

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nove zadužbinare

Nacrt novog Zakona o zadužbinama i fondacijama, koji bi mogao da bude usvojen do kraja ove godine, trebalo bi da osavremeni i pravno reguliše zadužbinarstvo, a samim tim i aktuelizuje zapostavljenu ideju stvaranja trajnog i vrednog poklona potomstvu. Nova rešenja jasnije i preciznije definišu mogućnosti osnivanja zadužbine, fondacije i fonda. Po važećem zakonu iz 1989. godine, dopušteno je samo fizičkom licu da osnuje zadužbinu, što je sprečavalo razvoj takozvanog korporativnog zadužbinarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Jednostavnije rečeno, novi pravni okvir trebalo bi da podstakne nove veletrgovce da krenu putem Ilije Kolarca ili Miše Anastasijevića, najčuvenijih beogradskih zadužbinara.

Prema rečima Maje Matije Ristić, načelnika za opšte i pravne poslove u Ministarstvu kulture Srbije, novi predlog zakona je urađen po ugledu na zemlje kao što je Nemačka, koje propisuju jednostavne uslove za osnivanje zadužbina i fondacija.

– Ciljevi zbog kojih se osniva zadužbina mogu biti opštekorisni i privatni. Osim toga, za razliku od važećeg zakona, prednacrt detaljno reguliše osnivanje i upis u registar zadužbine ili fondacije, kao i pravna sredstva koja stoje na raspolaganju osnivačima u slučaju odbijanja zahteva za upis u registar. To garantuje veći nivo pravne sigurnosti i zaštite u postupku osnivanja i registracije – kaže, ispred radne grupe tvoraca prednacrta Zakona, Maja Matija Ristić.

Ona kaže da su u poslednjih desetak godina velike potrebe naše zemlje u različitim oblastima poput ljudskih prava, ekologije, socijalne zaštite ili kulture, sa sobom donele i povećanje broja i razvoj novih fondova i fondacija. Stari zakon, kaže Maja Matija Ristić, zasnovan je na prevaziđenom konceptu razlikovanja državne, privatne i društvene svojine. Istovremeno, novi Zakon bi podstakao razvoj i osnivanje novih fondova, i doprineo oživljavanju filantropske kulture u Srbiji i povećanju količine sredstava usmerenih u društveno korisne svrhe.

– Novi Zakon bi omogućio regulisanje jednog dela zakonskog okvira za funkcionisanje neprofitnog sektora, i na taj način doprineo usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa evropskom dobrom praksom, objašnjava Ristićeva.

Prema prednacrtu zakona, najmanja vrednost osnovne imovine neophodne za osnivanje zadužbine koja deluje u javnom interesu iznosi 50.000 evra, dok je najmanja vrednost zadužbine koja radi u privatnom interesu 100.000 evra. Predstavništvo strane zadužbine i fondacije, po eventualnom usvajanju zakona, može da obavlja svoju delatnost na teritoriji Republike Srbije posle upisa u registar stranih zadužbina i fondacija.

Maja Matija Ristić kaže da Ministarstvo kulture namerava da pokrene postupak javne rasprave početkom septembra meseca.

– Taj postupak traje mesec dana. Nakon toga, sledi procedura unošenja prihvatljivih rešenja i primedbi, uz mišljenja nadležnih državnih organa. Po pribavljenim mišljenjima, upućuje se na usvajanje vladi i nakon toga biva dostavljen nadležnom Odboru za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije, kaže Ristićeva. Rad na ovom Zakonu pomogli su Fond za otvoreno društvo, Institut za održive zajednice i američka Agencija za međunarodni razvoj. Ovaj zakon je rezultat šestomesečnog rada stručne komisije i radne grupe u čijem sastavu su bili ugledni pravnici, ekonomisti, predstavnici zadužbina, fondacija i nevladinih organizacija.

S. Stamenković

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.