Za i protiv kinematografije

Izvor: SEEcult.org, 16.Jun.2015, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za i protiv kinematografije

Centar za kulturnu dekontaminaciju podseća 16. juna na stvaralaštvo Gi Debora (Guy Debord, 1931-1994), francuskog filozofa, marksiste, pisca, filmskog autora i jednog od osnivača Situacionističke internacionale, najpoznatijeg po "Društvu spektakla".

Programom “Za i protiv kinematografije: Tragovima celuloida u nasleđu Gi Debora”, CZKD podseća na ličnost koja je “malo toga stvorila u umetnosti, ali je učinila radikalnom” sintezirajući političko i umetničko >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << sa razumevanjem prethodnih avangardnih praksi koje su to manje-više uspešno izvodile. Gi Debor uspeo je da kroz letrizam, a zatim i situacionizam, provuče proročke ideje, iskusno koristeći rekuperaciju, kojom se uglavnom služi upravo kapital, posredovan slikama u sveprožimajućoj sveprisutnosti spektakla.

Biće predstavljena knjiga “Za i protiv kinematografije” ruske izdavačke kuće “Gileja”, u kojoj su sabrana gotovo sva filmska ostvarenja Gi Debora (kritike, eseji i scenariji), koja su jedva stala na 300 strana.

Govoriće osnivač “Gileje” Sergej Kudrjavcev i filozof Stepan Mihajlenko, a program moderira Adam Ranđelović.

Posetioci imaju proliku da pogledaju dva kratka filma Gi Debora “Sur le passage de quelques personnes à travers une ašez courte unité de temps” (1959) i “Critique de la séparation” (1961), a pozvani su da sa učesnicima i sami stvore “sopstvenu situaciju bez budućnosti”.

(SEEcult.org)

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.