Izvor: Politika, 23.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolje udžbenike

Juče je u sali „Slobodan Selenić” održana treća u nizu od pet tematskih konferencija Foruma 53. međunarodnog Beogradskog sajma knjiga, posvećenog pitanjima i problemima profesionalnog izdavaštva u Srbiji. Ovoga puta, na konferenciji „Privatne knjige – državni udžbenici” govorili su Dragan Begović, moderator razgovora, Simeon Marković, glavni urednik Centra za udžbenike u „Kreativnom centru”, dr Dijana Plut, naučni saradnik Instituta za psihologiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Nataša Nikolić Gajić, potpredsednik Saveza učitelja Srbije, i dr Tinde Kovač Cerović, predavač pedagoške psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i državni sekretar u Ministarstvu prosvete Republike Srbije.

U svojoj uvodnoj reči Simeon Marinković je postavio nekoliko pitanja: ukoliko se donese odluka da udžbenici budu besplatni za svu decu pod uslovom da se po njima ništa ne sme pisati, kako bi ih nasledile tri ili četiri generacije, kakve će to posledice imati na kvalitet obrazovanja đaka i njihovu aktivnost u učenju. Potom, kakvi bi problemi usledili kada bi se takvi udžbenici čuvali u školi, koliko bi za njih trebalo prostora, i šta da čine đak i roditelj ako bi i kod kuće želeli da koriste knjigu? On je pokrenuo i pitanja u vezi sa kvalitetom udžbenika, njihovom sadržinom i tehničkom opremljenosti.

Dijana Plut je postavila pitanje da li će deca biti kažnjavana ukoliko dođe do toga da moraju svoje besplatne udžbenike da vrate neoštećene, koji su kriterijumi po kojima bi se utvrdilo šta je pohaban udžbenik i posebno istakla da udžbenik ne bi trebalo da postane „socijala”. „Znamo kako izgleda ono što država plaća, pa je moguće pretpostaviti da pošto država daje odobrenje o tome koji će udžbenici biti korišćeni, onda i biti u poziciji da ucenjuje izdavače oko cene. Želeće da ih otkupi po jeftinijoj ceni, tako da je moja briga u vezi sa mogućim padom tehničkog kvaliteta udžbenika. Ukoliko država bude korektna i plati koliko treba, ta knjiga će zaista morati da bude kvalitetna, da traje tri ili četiri godine, da bude na punomasnoj hartiji. Znamo kakve su to knjige u svetu, koje moraju da izdrže nekoliko generacija”, naglasila je Dijana Plut.

Pokrenuto je i pitanje da li će naručivanje odobrenih udžbenika biti pravo i sloboda svakog učitelja ili ćemo se vratiti na centralizovano naručivanje udžbenika koje bi obavljali direktori škola za celu školu i time ugrozili ultimativno pravo nastavnika koji razmišlja o svom nastavnom stilu, svojim potrebama u nastavi, i svojoj specifičnoj grupi đaka sa kojom radi.

Tinde Kovač Cerović je istakla važnost ozbiljnog i složenog razmišljanja o ovim pitanjima, posebno naglašavajući da imamo situaciju u kojoj postoje oni koji imaju najsuptilnije zahteve, ali i oni koji, poput dece romske populacije, nemaju ni elementarne stvari na raspolaganju. „Da bismo znali šta treba da radimo i u kojem pravcu treba da idemo, mi moramo da obratimo pažnju na sve. Preliminarna kalkulacija koja se odnosi na cene kompleta udžbenika za četiri godine, državnih izdavača, koje su nešto niže u odnosu na cene privatnih izdavača, iznose od 26 do 36 miliona dinara. Govorimo o enormnim ciframa za budžet države. Moramo da osiguramo da investiranje u obrazovanje postane legitimisano, i da se nekako izgradi politika koja će tu vrstu investiranja učiniti što efikasnijom”, saopštila je Tinde Kovač Cerović.

M. Andrijašević

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.