Vuksanović: Marković stvorio lajkovačku literalnu republiku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2022, 12:40

Vuksanović: Marković stvorio lajkovačku literalnu republiku

Radovan Beli Marković je stvorio lajkovačku književnu republiku i kao njen doživotni knez sebi dao titulu "mnimi literata RBM", rekao je Tanjugu akademik Miro Vuksanović povodom smrti pisca Radovana Belog Markovića.

Kako je Vuksanović naveo Marković je pripovedačku vlast održavao "i nazbilj i nahvao", po dubrovačkom primeru koji je unosio u predele zavičajnih Ćelija.

"Pri tome je pokazivao da niko u srpskoj literaturi nije kao on bio trostruki original - >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao čovek prostrane i lepo naivne dobrote koja uvek nosi bar dve neostvarene želje, kao pisac koji oblikuje nepoznati svet od onog što je svima poznato i kao tvorac jezika kakvim se pre njega nije pisalo", kaže Vuksanović.

Nagrađivani pisac je istakao da je u prijateljstvu sa Markovićem godinama s radošću proveravao njegovu nijansiranu odanost.

"U njegovim knjigama video sam "žive" ljude koji nigde nisu živeli. U razgovorima, sve do poslednjeg kad mi se ove godine javio na Badnji dan, slušao sam kako s lakoćom obavlja svoj glavni posao - građenje nerazumljivih reči koje svi razumeju", kazao je Vuksanović i dodao da je Marković iz porodičnog prezimena odvojio je reč Beli.

"Belo Valjevo dizao da bude prirodno središte njegovog belog kolubarskog sveta i nenadano otišao da sve posmatra iz svojih belih oblaka pod čijom senkom sada tuguju čitaoci", kazao je Vuksanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.