Vukov sabor u znaku istorije, knjige i jezika

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 09.Sep.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukov sabor u znaku istorije, knjige i jezika

LOZNICA - Ovogodišnji, 76. Vukov sabor, čiji će sedmodnevni programi početi u Loznici u ponedeljak, biće u znaku obeležavanja stogodišnjice rođenja pisca Meše Selimovića, dva veka od Boja na Loznici i Godine knjige i jezika.

Direktorka Centra za kulturu ''Vuk Karadžić'' Dajana Đedović, koja pod pokroviteljstvom grada Loznice i Ministarstva kulture organizuje Vukov sabor, rekla je na konferenciji za novinare da će se ovogodišnji programi odvijati svakodnevno od 13. do 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << septembra.

Najpre će u Vukovom domu kulture u Loznici biti priređeno veče posvećeno Selimoviću, a posle otvaranja izložbe uslediće predstava ''Derviš i smrt'', u režiji Egona Savina, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda.

Godina knjige i jezika biće obeležena dvodnevnim naučnim skupom u Beogradu pod naslovom ''Pisci tvorci jezika'' u organizaciji Instituta za književnost i umetnost i Vukove zadužbine koja će posebnim programom u Loznici obeležiti i 20 godina nagrade koju dodeljuje.

Izložbom u Muzeju Jadra 14. septembra, ''Boj na Loznici 1810'' istoričara Gorana Vilića, koju će da otvori gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović, počeće obeležavanje 200-godišnjice tog značajnog istorijskog događaja.

Slavnom boju na Loznici biće posvećen i scenski prikaz koji će premijerno biti izveden na centralnoj svečanosti 19. septembra u Tršiću, kada će besedu o dometima i planovima u našoj kulturi da održi ministar kulture Nebojša Bradić.

U okviru programa pod nazivom ''Azbuka Evrope'' Vukov sabor će na različite načine povezati pisce i slaviste, a gošća će biti inostrani član SANU Gabrijela Šubert čijim će učešćem biti otvorena manifestacija Ministarstva ''Kuća pisaca''.

Program Vukovog sabora, u okviru ustaljenih tematskih celina, i ove godine će imati i niz drugih raznovrsnih književnih, muzičkih, filmskih, likovnih i naučno-stručnih sadržaja, a pod pokroviteljstvom Ministarsva kulture i grada Loznice organizuje ga Centar za kulturu iz tog grada rekla je Đedovićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.