Vukosavljević: Srbija vrvi od arheološkog blaga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2019, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Srbija vrvi od arheološkog blaga

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas, na konferenciji pod nazivom "Stanje arheoloških lokaliteta u Srbiji i perspektive zaštite", da Srbija vrvi od arheološkog blaga, koje nam stoji na dohvat ruke.

"Zahvaljujući geografskom položaju, prostor današnje Srbije bio je raskršće mnogih kultura, nekoliko civilizacija u dugom istorijskom periodu i Srbija je krcata arheološkim nalazištima, velikim arheološkim blagom", naglasio je Vukosavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je dodao da je Ministarstvo za potrebe arheoloških istraživanja u protekle tri godine izdvojilo oko 145 miliona dinara i da će se u narednom periodu nastojati da se iz godine u godinu ulaže još više.

Vukosavljević je skrenuo pažnju da ovo Ministarstvo osnažuje arheološki rad kroz predloge za kapitalno investiranje u Caričinom Gradu i u Vinči.

Ministarstvo kulture i informisanja je za period 2020-2023 godine predložilo Ministarstvu finansija usvajanje Kapitalnog projekta "Konzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad" u ukupnom iznosu od oko 400 miliona dinara.

Za period 2020-2022. godine predložilo je usvajanje Kapitalnog projekta "Istraživanje, zaštita i prezentacija arheološkog nalazišta Belo brdo u Vinči" u ukupnom iznosu od oko 365 miliona dinara.

Vukosavljević je najavio pomoć Ministarstva u konstituisanju muzeja u Aleksandrovcu i kolekcije u Vrnjačkoj Banji, ali je naznačio da je za to potrebna sinergija Ministarstva kulture i informisanja i lokalne samouprave.

Takođe, on je skrenuo pažnju da je u Glacu na pragu otkriće Carske palate.

Vukosavljević je skrenuo pažnju na veliki problem arheologije, ali i kulture u Srbiji.

"Divlji kopači, pljačkaši arheoloških lokaliteta krnje nalazišta i njihovu celovitost, a onda pronađene predmete prodaju na crnom tržištu", rekao je on.

Vukosavljević je najavio da će Ministarstvo kulture i informisanja uputiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elaborat u kom će biti ukazano na mesta gde su otvorene rane ovog problema.

"Divljim kopačima ovom prilikom obećavam da ćemo ih suočiti sa zakonskim posledicama. Nadam se da će se mnogi od njih suočiti sa krivičnim prijavama i posledicama svog kriminalnog postupanja. Ovo društvo mora više pažnje da posvećuje svojim arheološkim potencijalima i da zaštiti svoju kulturno-istorijsku tradiciju", zaključio je Vukosavljević.

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe Danijela Vanušić navela je koje mere zaštite sprovodi Ministarstvo kulture i informisanja u cilju sprečavanja neovlašćenog iskopavanja i kontrole arheoloških lokaliteta.

"Uspostavljeni su informacioni sistemi u ustanovama zaštite koji omogućavaju razmenu podataka i uvid u stanje kulturnih dobara, a radi se na daljem razvoju informacionih sistema i izradi mape arheoloških lokaliteta u saradnji sa Republičkim geodetskim zavodom", rekla je Vanušić.

Ona je objasnila da to podrazumeva izradu digitalnih mapa terena, sa geografskim koordinatama lokaliteta i preciznim podacima o rasporedu i koncentraciji pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, koja će biti višestruko upotrebljiva.

"U izradi je i informacioni sistem za objedinjenu arheološku dokumentaciju, što podrazumeva povezivanje muzeja, zavoda za zaštitu spomenika i ustanove koja vrši iskopavanje", rekla je Vanušić.

Ona je ukazala na neophodnost podizanja svesti o nelegalnoj trgovini i podvukla da će brža i efikasnija komunikacija uvesti ozbiljne kontrole.

Predsednik Srpskog arheološkog društva Adam Crnobrnja podvukao je da je narušavanje arheoloških lokaliteta od strane divljih tragača mnogo ozbiljniji problem nego što se zna.

"Da bi se došlo do bilo kog arheološkog predmeta atraktivnog za prodaju, istovremeno dolazi i do uništenja arheološkog konteksta, a uništavanjem arheološkog konteksta gubi se mogućnost za proučavanje prošlosti", rekao je Crnobrnja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.