Izvor: N1 televizija, 31.Jan.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Ne možemo dozvoliti neograničena v.d. stanja

Poslednji put kada je ministar Vukosavljević bio gost TV N1, najavio je da će do kraja januara kompletno biti okončana v.d. stanja u UK u Srbiji, ipak, na kraju januara 2017. i dalje, kao da se ništa nije promenilo.

Izvor: N1info

On tvrdi da će do sredine februara, u gotovo svim ustanovama kulture čiji je osnivač država, biti okončana v.d. stanja, sem u Muzeju Savremene umetnosti, jer je, kako navodi, tamo u toku rekonstrukcija, pa će se nakon završetka >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << rekonstrukcije raspisati konkurs za izbor upravnika i u toj ustanovi.

"U nekim ustanovama, konkursi su pri kraju, tako da praktično, polovinom februara će to biti sve kako je ranije najavljeno. To dugogodišnje stanje u kojima su ustanove kulture imale na svom čelu v.d. direktora više neće postojati u ustanovama kulture gde je osnivač država. Negde je neko dao ostavku u Upravnom odboru, negde treba korekcija statuta po novom zakonu o kulturi, ali praktično svi procesi ili su okončani ili su u toku. Jedini izuzetak je MSU, i to će sačekati do trenutka dok ne budu završeni radovi u Muzeju", objašnjava Vukosavljević u intervjuu za N1.

O slučaju spora između reditelja Božidara Đurovića i Narodnog pozorišta, kaže da je pristup sudovima slobodan.

"Svako ko ima osnov da veruje da mu je neki pravni interes ugrožen, u poziciji je da se obrati sudu, i da od suda dobije tumačenje za svoj stav. Mi smatramo da je situacija potpuno pravno čista. Što se tiče konkursa na kome je on pobedio, ne znam zašto se nije reagovalo ranije, budući da sam ja preuzeo ovu dužnost u avgustu prošle godine, do tog trenutka je prošlo već 14 meseci kako Vlada nije reagovala na obrazloženi predlog prethodnog ministra kulture. Ipak, koliko je meni poznato, Vlada nije u obavezi da se izjašnjava, ni pozitivno ni negativno. Ja sam zatekao takvo stanje. Naš koncept je da ne možemo da dozvoljavamo neograničena v.d. stanja", kaže ministar.

Na apel 29 radnika kulture da se okonča "upravljački provizorijum" u Narodnom pozorištu kaže da "je to njihovo pravo, demokratsko da se potpisuju peticije".

"Ne bih, morao bih, ali ne bih da ulazim u precizniju analizu motiva potpisnika. Neki veći zlobnik bi mogao da kaže da se tu mogu nazreti primese nekog političkog stava", ocenjuje Vukosavljević.

Situaciju u medijima ocenjuje kao uobičajenu. "Nama je važno da mediji posluju u skladu sa zakonom i da se država povukla iz gotovo svih medija. Kao i u svakoj državi, mediji rade kako rade, neki u skladu sa visokim etičkim standardima, neki bez standarda. Tržište medija je slobodno, ukupnu medijsku atmosferu mogu da ocenim kao uobičajenu. Naravno niko nema razloga da bude prezadovoljan", kaže Vukosavljević.

Ipak, smatra da postoje neki delovi tržišta gde može da se poboljša situacija. "Tanjug nije sasvim prestao sa radom. Situacija sa Tanjugom je vrlo pravno diskutabilna. Vrlo brzo, u narednih mesec dana, izaći ćemo sa nekim predlogom. Tanjug posluje u skladu sa tržišnim zakonima, ali ta situacija je dubiozna u pravnom smislu", tvrdi ministar.

Jedan od problema sa kojim se kulturni radnici suočavaju već godinama jeste osiguranje samostalnih umetnika. "Budući da je reč o poreskim obavezama, ovo je nadležnost Ministarstva finansija. Tu je došlo do jedne neprijatne situacije, ali mi smo ohrabrili atmosferu, i kada je reč o reprogramu, i o zdravstvenom osiguranju. Pretežni deo tog duga nije ravnomerno raspoređen. Tu je bilo propusta sa svih strana, i sa strane udruženja i sa strane lokalnih samouprava", ističe sagovornik N1.

Govoreći o Kolarcu, navodi da je to jedna od najvažnijih kulturnih institucija. "Tamo je potrebno investiciono održavanje, koje nije tako jeftino. Za takvu vrstu održavanja ne postoji osnova u zakonu. Međutim, mi smo našli jedan zakonski osnov u Zakonu o kulturi, gde ukoliko se proceni da je Ustanova kulture od izuzetnog značaja za kulturu u zemlji, a to je portret Kolarca, ne znam šta bi drugo moglo da bude adekvatno, da može da se pristupi stabilnom mesečnom finansiranju u skladu sa budžetom Ministarstva kulture. Ali, moramo imati na umu još jednu stvar, Odbori zadužbina moraju da funkcionišu efikasnije. Oni su u obavezi da privuku neke donatore", podseća Vukosavljević.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.