Vukosavljević: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukosavljević: Ćirilica osnovno identitesko obeležje naroda

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je na manifestaciji Voždovi dani, kojom se obeležava godišnjica smrti vođe Prvog srpskog ustanka, da je ćirilica osnovno obeležje srpskog identitata, upozorivši da se ona sve manje koristi.
Ministar Vukosavljević je sa Igorom Matakovićem, predsednikom opštine Velika Plana, prisustvovao parastosu na grobu Vožda Karađorđa u Radovanjskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lugu.

Parastos je održan u okviru celodnevnih aktivnosti upriličenih povodom obeležavanja godišnjice smrti vođe Prvog srpskog ustanka. 
Pred punom Bibliotekom "Radoje Domanović", koja veliku pažnju posvećuje promociji književnog stvaralaštva, u prisustvu Mirjane Bojković, vršioca dužnosti direktora biblioteke, Vukosavljević je održao predavanje na temu "Negujmo srpski jezik".
Ministar je skrenuo pažnju na pojavu koja je u jeziku odavno primetna, a koja dovodi do toga da se sve manje obraća pažnja na kulturu izražavanja, ističući da je česta upotreba slenga i kolokvijalnih izraza, neknjiževnog govora i tuđica, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.
"Kultura govora posustaje u odnosu na standardni jezik, normiranu gramatiku i pravopis. Nailazimo na stilske greške i veliki broj stranih reči", kazao je Vukosavljević i dodao da je osnovna ideja akcije "Negujmo srpski jezik" da se skrene pažnja na jezičke nedoumice i da se pomogne građanima, najpre Beograda, a zatim i drugih gradova, da te nedoumice reše.
Ministar je podsetio prisutne da je akcija u koju se sa elanom i radošću uključio veliki broj poznatih ličnosti, početa 2015. godine i da je od te godine uspela da se proširi ne samo po celoj teritoriji Srbije, već je dobila i internacionalni karakter, okupljajući Srbe u dijaspori i bodreći ih da neguju pravilan govor.
"Ćirilica je sve manje u upotrebi" 
Cilj ove akcije, istakao je ministar, jeste očuvanje i razvijanje srpskog jezika kao dela srpskog kulturnog nasleđa i negovanje jezičke kulture.
Takođe, kao jedan od prioritetnih ciljeva, akcija "Negujmo srpski jezik" postavila je jačanje statusa ćiriličkog pisma.
"Ćirilica je sve manje u upotrebi", upozorio je Vukosavljević i dodao da je zbog toga Ministarstvo podnelo Vladi inicijativu za usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama čiji je cilj bolje regulisanje statusa ćirilice.
"Narod definiše jezik, koji se prenosi nasleđem, dugo istorijsko trajanje i zajednička sećanja. Ćirilica je osobeno pismo srpskog naroda i srpske kulture, ona jeste osnovno identitetsko obeležje našeg naroda", istakao je ministar.
Obeležavanjem "Voždovih dana" čuva se sećanje na dan ubistva Karađorđa u Radovanjskom lugu. Taj događaj je, kako mnogi smatraju, u velikoj meri odredio sudbinu Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.