Vuk Karadžić dobija ulicu u Beču: Pokrenuta inicijativa koja će na ovaj način velikom srpskom reformatoru odati priznanje

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2024, 21:04

Vuk Karadžić dobija ulicu u Beču: Pokrenuta inicijativa koja će na ovaj način velikom srpskom reformatoru odati priznanje

Vuk Stefanović Karadžić u Beču je proveo oko pola veka.

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF), na čelu sa predsednikom Aleksandrom Stankovićem, pokreće inicijativu da se Vuku Karadžiću, izuzetno važnoj ličnosti za Srbe i ceo srpski narod, dodeli ulica u Beču.

Stanković je rekao da se na današnji dan obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića, koji je preminuo u ovom gradu.

Na današnji dan se obeležava 160 godina od smrti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vuka Karadžića (6. novembar 1787. u Tršiću – 7. februar 1864 u Beču), jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji srpskog naroda, lingviste i velikog reformatora srpskog jezika na čijim osnovama je utemeljen i današnji savremeni srpski jezik. Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro na današnji dan. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom”, kaže Aleksandar Stanković, predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF).

On je istakao da su život i stvaralaštvo Vuka Karadžića dokaz koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane. Istakao je da pripadnici srpske dijaspore u alpskoj republici, svakodnevno rade na tome da čuvaju i neguju srpsku tradiciju, kulturu i jezik koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića.

Osim toga, naša dužnost je da nastavimo, da se ovde u Austriji zalažemo da srpski jezik postane samostalan i ne bude deo veštačke tvorevine BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezika. S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu da ga uče u okviru redovne školske nastave”, objašnjava Stanković.

Vuk Karadžić se 1813. godine doselio u Beč, gde je bio jedan od viđenijih pripadnika tadašnje srpske zajednice. Gotovo 50 godina je živeo, radio i stvarao u Beču i upravo u ovom gradu je radio na reformi srpskog jezika. U njegovu čast, podignut je i spomenik koji se nalazi u Rasumofskygasse 23 u Trećoj bečkoj opštini.

Srbija Danas/Blic/Prenela: O.T.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.