Vorholov autoportret mogao bi da dostigne 40 miliona dolara

Izvor: Blic, 21.Apr.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vorholov autoportret mogao bi da dostigne 40 miliona dolara

Crno-beli autoportret Endija Vorhola, koji je slavni umetnik naslikao neposredno pre smrti, mogao bi da dostigne cenu od 40 miliona dolara kada idućeg meseca bude stavljen na aukciju u Njujorku, u organizaciji kuće Kristi, prenosi BBC.

Portret iz 1986, veličine tri puta tri metra, spada u najznačajnija Vorholova dela i bio je jedna od njegovih poslednjih slika koje su izložene pre njegove smrti u 58. godini, posle rutinske operacije.

Slavni američki pop umetnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 1986. napravio sedam velikih autoportreta, od kojih se šest nalazi u muzejima ili kolekcijama.

Trenutni rekord za jedan Vorholov autoportret iznosi 32,6 miliona dolara, a postignut je prošlog maja na aukciji u njujorškom Sotbiju.

U februaru je u londonskom Kristiju prodat još jedan Vorholov autoportret za 17,44 miliona dolara.

Povezane vesti: Vorholov autoportret na aukciji Vorholovi portreti Čarlsa i Dajane na aukciji Vorholov portret kraljice Beatriks prodat za 409.000 evra Vorholova "Srebrna Liz" prodata za deset miliona dolara

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.