Izvor: Vesti-online.com, 08.Apr.2012, 07:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Volite li rokenrol 60-ih?

Volite rokenrol, a obožavali ste ga šezdesetih godina? Ili vas zanima istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električarskog rokenrola, do bitnika i hipika? Onda će vas obradovati vest da je izašla knjiga "Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968.".

Izdavačka kuća Arhipelag i Dom omladine Beograda organizuju predstavljanje knjige Aleksandra Rakovića "Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968." u sredu, 4. aprila, u 19 časova u sali Amerikana.

Knjiga "Rokenrol u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Jugoslaviji 1956-1968" uzbudljiva je i zanimljivo napisana istorija jugoslovenskog rokenrola od klasičnog, preko električnog rokenrola, do bitnika i hipika. Ova knjiga otkriva nam iznutra jedno vreme, njegove ljude i događaje - nove običaje i moderne izazove, oslobađanje seksualnosti u socijalističkom društvu, ideološke i političke drame koje su obeležile socijalističku epohu.

Ko su bili prvi rokeri, ko je prvi u Beogradu nosio dugu kosu, kada su počele da se nose mini suknje, gde je bila prva diskoteka, šta je značila gitarijada u Beogradu šezdesetih, koje su bile najvažnije rok grupe šezdesetih godina, kako je nastalo i teklo veliko rivalstvo Silueta i Elipsi, kako su izgledale rok scene u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu i drugim gradovima druge Jugoslavije? Ovo su samo neka od pitanja koje pokreće ova knjiga.

Nastala na temelju sveobuhvatnog istraživanja i novog tumačenja ogromne građe o početnoj, herojskoj i integrativnoj fazi jugoslovenskog roka, knjiga Rokenrol u Jugoslaviji 1956-1968. opisuje put rokenrola od ideološkog izazova jugoslovenskom socijalizmu do saputnika ili čak saveznika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.