Izvor: Arte, 13.Jun.2018, 14:20

Vođenje kroz izložbe u Kulturnom centru Beograda

Vođenje kroz izložbe u Kulturnom centru Beograda, subota, 16. jun 2018, u 13. čaova.

Subota, 16. jun

Galerija Artget – 17. godina, Trg republike 5/I

* Umetnički direktor Galerije Artget u 2018: Ivan Manojlović

13:00–13:45 Kustosko-umetničko vođenje kroz izložbu „1 NA 1 – drugi deo“, 7 – 28. 6. 2018.

Kustosi : Umetnici

Miroslav Karić : Jelena Nikolić

Jelena Matić : Imrana Kapetanović
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte <<
Andrea Palašti : Ivana Čavić

Ana Panić : Marijan Crtalić

Slađana Petrović Varagić : Milica Đorđević

Kustos projekta: Ivan Manojlović

Kroz izložbu  vode: Slađana Petrović Varagić, Milica Đorđević, Jelena Matić, Ana Panić, Miroslav Karić, Jelena Nikolić, Andrea Palašti i Ivan Manojlović.

Povodom izložbe fotografija 1 NA 1 –  drugo deo, u subotu, 16. juna sa početkom u 13.00 časova u Galeriji Artget, biće održano stručno vođenje kroz izložbu. Posetioci će imati priliku da tokom razgovora sa kustosima i umetnicima saznaju koji društveni događaji pokreću umetnike na akciju, kako se u svakodnevici pronalaze motivi za nastanak umetničkih dela, kao i o tome da li fotografija pored dokumentovanja ima snagu i da izaziva društvena dešavanja.

Više o izložbi i autorima ovde.

Subota, 16. jun

Likovna galerija, Knez Mihailova 6

13:45–14:15 Kustosko vođenje kroz izložbe u Likovnoj galeriji i Galeriji Podroom: istoričarka umetnosti Katarina Kostandinović

SLAVOLJUB CAJA RADOJČIĆ

O HEROJIMA I ANTIHEROJIMA

skulpture i crteži

7 – 28. 6. 2018.

Više od pola veka nepretenciozno ali principijelno provokativno Slavoljub Radojčić pristupa oblikovanju predmetnih formi, modeluje ih i konstruiše, ponavlja i dekonstruiše, defragmentira i rekontekstualizuje u skladu sa onim što bi najjednostavnije odgovaralo konceptu razoružavajuće zavodljivosti igre idejama i asocijacijama.U osnovi svega je koncentrisanost ka materijalu i formi, osećaj telesnosti (Merlo-Ponti) razvijan na modernističkim uzorima, bilo da se ideja razvija iz apstraktnog, asocijativno organskog ili figurativno profilisanog jezgra, što je Kadijević još krajem sedamdesetih godina jasno postavio u format geometrizovane antropomorfnosti, definišući to trojstvom u jedinstvu (ili jedinstvom u trojstvu) geometrijskog, organičkog i antropomorfnog, kaže, pored ostalog, u svom uvodnom tekstu dobar poznavalac opusa umetnika, istoričarka umetnosti Gordana Stanišić.

Na aktuelnoj izložbi u Likovnoj galeriji KCB-a predstavljeno je petnaestak skulptura malog formata, uglavnom bronzi memorijalnog karaktera iz periodu 2011–2018. koje do sad nisu izlagane u Beogradu. Među njima su: makete za spomenik Nikoli Tesli u Budimpešti, spomenik NATO-bombardovanju, Trubaču, memorijali posvećeni književniku Brani Petrovići, U čast Mocarta, skulpture Planeta sreće i radosti, Komunista, Kaćuša, Papuče za moju dragu itd. Na izložbi je takođe biti izloženo i deset crteža rađenih kombinovanom tehnikom (akvarel, pastel, akrilik) na papiru, koji su nastajali u isto vreme kad i skulpture, a rađeni su u stilu Cajine prepoznatljive figuracije i tematski su bazirani na ironiji, anegdoti i dosetki.

 Više o izložbi i autoru ovde.

Galerija Podroom, Trg republike 5

PETROVIĆ / PETROVIĆ / AJDUKOVIĆ

7 – 28. 6. 2018.

Troje umetnika koji nikada nisu izlagali zajedno, a koriste iste ili slične medije, ukrštaju svoje poetike, narative, iskustva i želju da izlažu zajedno.

Ajduković, Aleksandrija diplomirala na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu na Odseku za fotografiju. Master studije završila u Novom Sadu, a dobitnica Henkel nagrade za mladog umetnika za 2005. i nagrade 45. Oktobarskog salona. Kroz portretisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i života (ne)urbanih sredina. NJen projekat Ibar Highway je fotografsko istraživanje Ibarske magistrale započeto 2007. godine.

Petrović, Dragan foto i video umetnik. Samostalno istražuje fotografiju 35 godina. Autor je udžbenika Fotografija izdanje iz 2000. godine. Od 1998. do 2003. radio je kao asistent na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu. Tokom fotografske karijere fotografiše na temu Obični ljudi. Na izložbi će predstaviti tri video rada: Muva, Ferrari Red, Marš u crnim čarapama. Sva tri video rada su nastala na narodnim veseljima koja umetnik posećuje.

Petrović, Ivan je diplomirao 2002. godine na Odseku za fotografiju, na Akademiji umetnosti “BK” u Beogradu. Koosnivač je i urednik Centra za fotografiju (2011). Inicijator je i urednik Foto-foruma (2010–2011). Autor je i priređivač knjige Foto-forum, razgovori o fotografiji (2016). Dobitnik je nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos“ (2008). Na izložbi će biti prikazati tri rada. Intermeca (2018) predstavljaju omnibus film dokumentarističke forme u trajanju od 46 minuta. Vodič kroz galerije i muzeje (foto-knjiga, 2018), sadrži fotografije sa otvaranja izložbi u Beogradu u periodu od 2010. do 2014. godine. Artefakt umetnika (2013–), serija fotografija na kojima su prikazani predmeti, objekti ili efekti rada koji su u neposrednoj vezi sa kreativnom praksom umetnika.

Nastavak na Arte...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.