Vladimiru Laliću nagrada Pol Luj Vajler

Izvor: RTS, 20.Nov.2017, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimiru Laliću nagrada "Pol Luj Vajler"

Srpski umetnik Vladimir Lalić ovogodišnji je laureat prestižne nagrade "Pol Luj Vajler" (Prix Paul Louis Weiller) francuske Akademije lepih umetnosti.
Nagrada je Laliću dodeljena na predlog slikara i akademika Vladimira Veličkovića, na svečanoj godišnjoj sednici pod kupolom Akademije, četiri veka stare institucije sa velikom međunarodnom reputacijom.

U prisustvu brojnih akademika i predsednice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Edit Kane de Šizi istaknuto je da se nagrada "Pol Luj Vajler" dodeljuje kao podsticaj za razvoj slikarstva i istaknut je visok nivo svih nagrađenih radova.
Nagrada pod ovim imenom se daje za slikarstvo i vajarstvo, a Lalić je prvi Srbin koji je dobio to priznanje.
Laliću je inače ovo druga internacionalna nagrada za slikarstvo ove godine. Specijalnu nagradu žirija dobio je u Trstu na internacionalnom konkursu za vizuelne umetnosti – LYNX.
Polovinom ove godine ušao je i u uži krug za prestižnu francusku nagradu Fonda "Antoan Marin".
"Nagrade svakako bacaju neku vrstu svetlosti na vaš rad, što je u ovom vremenu prezasićenosti na umetničkoj sceni veoma važno. Iako osećam sreću povodom toga, one ništa značajno ne menjaju u mom radu. Drago mi je da sam ove godine dobio dve nagrade za potpuno različite tehnike i serije u svom opusu", istakao je Lalić.
Na LYNX konkursu u Trstu je bilo oko 300 predloženih umetnika gde je Lalić dobio Specijalnu nagradu žirija, a bio je predložen od strane galeristkinje Ksenije Samardžije.
Lalić je tokom oktobra u Parizu priredio samostalnu izložbu u galeriji "Erik Gizard" gde se publici predstavio novim radovima na papiru, a najavljuje novu veliku izložbu na jesen 2018. u novootvorenoj galeriji "Boris" takođe u Parizu.
Interesantna činjenica je da ovaj mladi autor nije samo ostvareni umetnik na polju vizuelne umetnosti.
Četiri godine je član hora "Viva voks", publika ga može čuti kao solistu u postavci opere "Ljubavni napitak", kao i u mjuziklima "Rebeka" i "Jadnici" u teatru "Madlenijanum".
Od 2000. godine nastupio je na više od 300 koncerata sa autorskim bendovima, a već 10 godina je frontmen benda "Organized Chaos" sa kojim je ove godine nastupio na festivalu u Holandiji.
Trenutno živi i radi na relaciji Beograd–Pariz.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vladimiru Laliću nagrada "Pol Luj Vajler"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2017

Srpski umetnik Vladimir Lalić ovogodišnji je laureat prestižne nagrade "Pol Luj Vajler" (Prix Paul Louis Weiller) francuske Akademije lepih umetnosti...Nagrada je Laliću dodeljena, na predlog slikara i akademika Vladimira Veličkovića, na svečanoj godišnjoj sednici pod kupolom Akademije, četiri...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.