Izvor: RTS, 07.Feb.2021, 22:13

Vladimir Pištalo za RTS: Jedino je spaljena ona biblioteka u kojoj se ne čita

Pisac Vladimir Pištalo, dobitnik najznačajnijih književnih priznanja, imenovan je za vršioca dužnosti upravnika Narodne biblioteke Srbije. Bio je predsednik Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, urednik književnih časopisa, pisao je scenarija za TV Beograd. Na čelo nacionalne biblioteke dolazi sa mesta profesora svetske i američke istorije na koledžu Beker.
"Kažu da tradicija nije obožavanje pepela nego predavanje vatre i možda su institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednog društva manje važne nego priče koje to društvo priča o sebi. Narodna biblioteka je mesto gde su priče", kaže Pištalo za RTS.

U "Značenju džokera" napisali ste da nosite "miris knjiga u krvi". Kako?
Zato što je moja majka trudna radila u biblioteci i onda ja nisam čitao te knjige u stomaku, ali sam udisao tu bibliotečku prašinu. Moj otac je bio načelnik biblioteke, tako da ja imam tu porodičnu vezu i ovaj osećaj časti i izazova je što sam sa knjigama živeo i pre rođenja.
Ovo je prilika da ujedinite svoja iskustva pisca, univerzitetskog profesora i čoveka s adresama na dva kontinenta? Šta će biti Vaš prvi korak?
Voleo bih da da putujem više po Srbiji, voleo bih da se sretnem sa bibliotekarima širom čitave Srbije i voleo bih da pojačam tu međunarodnu saradnju na više nivoa. Imate Evropska udruženja, svetska udruženja bibliotekara, Slovenski forum takođe... Voleo bih da vratim onu nagradu koja je postojala tamo i to u dva smisla, nagradu za najčitaniju knjigu, druga bi bilo nagrada za najvredniju knjigu.
Prethodni razgovor vodili smo na ruševinama nekadašnje biblioteke na Kosančićevom vencu. Da li planmirate da oživite to mesto?
To bi mi bilo nešto najdraže što bi moglo da mi se desi, da se biblioteka ponovo izgradi. Ta biblioteka, koja je srušena ‘41., za mene nikada nije prestala da bude biblioteka jer jedino je spaljena ona biblioteka u kojoj se ne čita.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.