Vladimir Kulenović Građanin Čikaga 2015. godine

Izvor: RTS, 17.Feb.2016, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Kulenović "Građanin Čikaga 2015. godine"

Dirigent Vladimir Kulenović proglašen je od strane istaknutog kritičara lista "Čikago Tribjun" Džona fon Rajna za "Građanina Čikaga godine (2015) u klasičnoj muzici".
Vladimir Kulenović je vrlo uspešno završio prvu sezonu na mestu muzičkog direktora Simfonijskog orkestra "Lejk Forest" i dobio grant Fondacije "Solti", jedno od najprestižnijih priznanja koje se dodeljuje dirigentima u Sjedinjenim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Američkim Državama.

Pošto je završio četvrtu sezonu kao dirigent saradnik Simfonijskog orkestra i Opere države Juta, gde je godišnje dirigovao oko 100 izvođenja, Kulenović će u narednom periodu dirigovati predstavama Lirik Opere u Čikagu, Engleske nacionalne opere i biti gost dirigent Beogradske filharmonije.
Vrhunac sezone 2015/2016. za Kulenovića su debiji sa simfonijskim orkestrima u Alabami, Džeksonvilu i San Francisku.
U proteklom periodu Kulenović je gostovao u Nemačkoj, Turskoj, Kanadi, Sloveniji, Maleziji, Hrvatskoj, Makedoniji i sarađivao sa značajnim svetskim umetnicima.
Kulenović je školovanje započeo u Beogradu, a nastavio na Bostonskom konzervatorijumu na kome je kao prvi student generacije diplomirao klavir i dirigovanje.
Magistrirao je u klasi čuvenog Gustava Majera i Marin Alsop i usavršavao se na majstorskim kursevima Kurta Masura u Njujorku, Verbieru i Bonu.
Nakon završetka postdiplomskih studija na Džulijardu pod mentorstvom Džejmsa Deprista i šefa dirigenta Njujorške filharmonije Alana Gilberta, Kulenović je postavljen za zamenika glavnog dirigenta Simfonijskog orkestra i opere države Juta, kao i za glavnog dirigenta Međunarodnog muzičkog festivala u gradu Kjoto, u Japanu.
Spada u vodeće dirigente sveta, sarađuje i nastupa sa simfonijskim orkestrima u Americi, Evropi i Aziji i dobitnik je niza značajnih nagrada.
Liga američkih orkestara ga je 2013. godine svrstala među šest vodećih mladih dirigenata.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.