Više od rođendana Alisije Alonso

Izvor: Politika, 13.Jul.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od rođendana Alisije Alonso

Na jesen, posle pola veka, na festivalu u Havani nastupiće dve najprestižnije američke igračke kompanije – ABT i Njujork siti balet

Umetnost igre, ili već neka druga, često postignu ono što se ne može političkim igrama, u lošoj koreografiji moćnih. Primer najsvežiji je: za jesen se sprema jedna velika „predstava”, u čijem je središtu legendarna Alisija Alonso, primabalerina apsoluta. Približava se njen 90. rođendan i na 22. internacionalni baletski festival >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Havani (od 28. oktobra do 7. novembra), na čijem je čelu, doći će i Američko baletsko pozorište (ABT), kome je nekad i sama pripadala. Prošlo je pola veka od poslednjeg gostovanja na Kubi ove najprestižnije američke plesne kompanije, a isti je slučaj i sa njenim velikim mesnim rivalom – Njujork siti baletom, koji je takođe na spisku festivalskih gostiju. I sve to dešava se, barem formalno, povodom rođendana ove prve dame kubanskog plesa.

Pomenuti su svakako glavna senzacija festivala u prestonici Kube, ali treba reći da će ovaj događaj uveličati i igrači londonskog Kraljevskog baleta, milanske Skale, teatra Kolon iz Buenos Ajresa..., da je najavljen i dolazak nekadašnjeg direktora moskovskog Boljšoja Vladimira Vasiljeva. Ovo okupljanje umetnika na najvišem nivou biće prilika da se istovremeno obeleže i stogodišnjice rođenja velike ruske balerine Galine Ulanove i kubanskog pisca H. L. Lime.

Inače, malo pre festivala, Alisija Alonso biće glavna zvezda Iberijsko-američke kulturne jeseni, zbog čega će otputovati Španiju, u Sevilju i Huelvu, kraj iz kojeg je Kolumbo krenuo na svoju istorijsku plovidbu preko Atlantika. Sa svog puta ona će se vratiti bogatija za još jednu nagradu koja joj se dodeljuje za veliki doprinos kulturi koja se „raširila” na dva kontinenta.

I da, prođimo malo kroz igračku priču Alisije Alonso, u čijem rodnom listu piše: AliciaErnestinadelaCaridaddeiCobreMartinezHoya. Ova kći oficira rano je počela da otkriva svet igre. Na njenom ostrvu toga je bilo u izobilju, ali ne baš i baleta. Zato se u potrazi za novim znanjima zaputila u Njujork, London... Rano se udala za Fernanda Alonsa, igrača sa kojim je ušla u njujoršku trupu koja će prerasti u ABT, a čija je scena čuveni Metropoliten. Kao mlada sanjala je da i ona postane Žizela i desilo joj se to iznenada. Sticajem okolnosti, bez pravih priprema, debitovala je u toj ulozi, zamenivši tada svoju slavnu imenjakinju Alisiju Markovu. Debi je bio trijumfalan: još jedna zvezda je rođena! I sijaće dugo, premda je dosta rano gotovo izgubila vid. Nju ni to nije moglo udaljiti od scene. Paralelno sa njujorškom karijerom, Alisija Alonso je veoma angažovana na razvoju baleta na Kubi. Tamo su Alonsovi prava baletska dinastija. Sa suprugom Fernandom i njegovim bratom Albertom, poznatim koreografom, ona je stvorila danas veoma ugledan Kubanski nacionalni balet, čija će i direktorka postati.

I jedna jako značajna nit u ovoj priči o slavljenici je Igor Juskevič (1912-1994). On je takođe bio velika baletska zvezda a njegova priča o igri počela je u Beogradu, gde je kao dečak došao sa roditeljima posle Oktobarske revolucije. Postao je svestran sportista, aktivan u „Sokolu”, pobednik na raznim takmičenjima. Na nagovor da se okuša i u baletu, on je prve lekcije iz igre naučio od Jelene Poljakove, takođe ruske emigrantkinje u Beogradu. Posle ide dalje, u Pariz, Australiju, Ameriku, gde služi u mornarici, a kad se rat završio igra u ABT i biće glavni partner Alisije Alonso. Po nekima, to je jedno od najslavnijih baletskih partnerstava u 20. veku. Oni su ušli u istoriju ABT, baš kao i njegova kći Marija Juskevič, doduše ona ne tako krupnim slovima – kao solista u istoj kući na Menhetnu.

M. Šehović

objavljeno: 14.07.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.