Virtuelno Romsko putovanje

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelno "Romsko putovanje"

Virtuelna izložba "Romsko putovanje", koja sadrži dokumente, knjige, fotografije, video i audio snimke o kulturi Roma, postavljena je na portal Evropske biblioteke koji je povezan sa sajtovima svih nacionalnih biblioteka Evrope.

Zamenica Narodne biblioteke Srbije (NBS) Vesna Injac rekla je na konferenciji za novinare da izložba predstavlja deo zbirke dokumenata o romskoj kulturi, koju je NBS digitalizovala uz pomoć nacionalnih biblioteka Evrope, a veći deo zbirke čine dokumenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << iz lične biblioteke romologa Dragoljuba Ackovića, koji je i kustos izložbe.

Izložba je predstavljena na romskom, engleskom i srpskom jeziku, može se pogledati na sajtu NBS, a celokupna zbirka o romskoj kulturi se može pogledati OVDE.

Prema njenim rečima, izložba omogućava izvrstan pregled romske kulture i uključuje prozu i poeziju savremenih romskih autora, a takođe dopunjuje istorijski fokus upečatljivim radovima mlađih umetnika.

Izložbu čine zbirka NBS-a, koja predstavlja izbor građe na romskom jeziku i o romskoj kulturi, među kojima su knjige proze i poezije savremenih romskih autora, prva knjiga o Romima štampana 1803. godine na srpskom jeziku, rukopise romologa Tihomira Đorđevića i Radeta Uhlika i fotografije koje svedoče o starim zanatima i naseobinama.

Na izložbi je predstavljen i izbor iz lične biblioteke Dragoljuba Ackovića, među kojima su dokumenti koji svedoče o romskom nasleđu i tradiciji romske pisane kulture na Balkanu i u Evropi.

Na virtuelnoj izložbi se mogu pogledati rukopisi, razglednice, fotografije, filmovi, kao i rečnici i gramatike na romskom i drugim jezicima.

Zbirku nacionalnih biblioteka Evrope čini materijal koji je prikupljen od evropskih biblioteka, među kojima su putopisi romske porodice iz Skandinavije, fotografije snimljene početkom 20. veka, ali i audio zapisi.

Dragoljub Acković je rekao da očekuje da će izložba doprineti da svest o romskoj kulturi poraste i da će otkriti tragove kulture Roma koja vekovima postoji.

"Odziv nacionalnih biblioteka Evrope nije zadovoljavajući. Poslali su veoma

mali broj dokumenata, iako u brojnim evropskim zemljama postoje ljudi koji imaju privatne zbirke o romskoj kulturi", rekao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.