Vidljiva arhitektura i nevidljiva ekonomija-Tri berze Zahari Formvalta

Izvor: Studio B, 07.Feb.2015, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vidljiva arhitektura i nevidljiva ekonomija-"Tri berze" Zahari Formvalta

Samostalna izložba američkog umetnika koji živi u Holandiji Zahari Formvolta "Tri berze" otvorena je u Salonu Muzeja Savremene Umetnosti.Postavka će biti otvorena do 22 marta.

Izložba se sastoji od tri projekcije u kojima se umetnik fokusira na arhitekturu nove berze roba i akcija u Šenženu u Kini, kao i na arhitekturu amsterdamske berze u Holandiji.

Kustos iz Amsterdama Jele Bauhaus iz Biroa Stedljik Muzeja u saradnji sa kustosom Muzeja Savremene Umetnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Beogradu  Zoranom Erićem predstvio je domaćoj publici u okviru globalne saradnje dve ustanove izložbu pod naslovom " Tri berze".

Bauhaus  procenjuje da je gledaocu potrebno oko sat i dvadeset minuta vremena da odgleda sve sadržaje ove postavke,da bi posle toga mogao da razume nešto više o razlici izmedju tokova novca i radne snage koja učestvuje u izgradnji tih tako specijalnih zdanja-zgrada berze u Amsterdamu, Šen Ženu i drugim gradovima na svetu.

"Smatram da Formvolt ne analizira arhitekturu , koliko prisustvo apstraktnih finansijskih sistema koje ne možete ni da pojmite, koji su nevidljivi za sve nas a imaju moćno dejistvo na naše živote."kaže Bauhaus i dodaje:"Arhitektura je tu  samo početna tačka posmatranja.Sve video projekcije  napravljene su u veoma naprednoj tehnologiji slike, što je takodje značajno za publiku.Iako video umetnost danas još uvek nije na ceni, jer se dela mogu umnožavati, i nemaju tako veliki značaj na tržištu umetničkih dela, neki umetnici, kao što vidite, ipak ulažu napor u ovoj oblasti."

Diplomac Umetničkog Instituta  u Čikagu i rezident na Kraljevskoj akademiji u Amsterdamu, Formvolt se opredeljuje za vrhunsku rezoluciju slike i  tekst kojim rasvetljava zamršene okolnosti  istorije, kapitalizma i proizvodnje slika:

"Mislim da publiku može da zainteresuje ta veza izmedju samog načina gradnje objekata u koje je uložen konkretan rad  i njihovog kasnijeg sadržaja -apstraktnog berzanskog poslovanja koji ima zapravo negativan uticaj na naš život.Nastojim na kratkim vizuelnim pričama koje se povezuju u sve veće i složenije celine"kaže Formvolt, koji sučeljavajući slike i zvukove , nastoji da pokaže da je istorija poput finasijskih transakcija,naizgled nematerijalna i gotovo transparentna, uprkos činjenici da se različite posledice mogu registrovati pomoću objektiva kamere.

Formvolt je poznat beogradskoj publici i sa protekog izdanja Oktobarskog salona, gde je učestvovao u pratećem filmskom programu.  Izložba u Pariskoj ulici pod naslovom "Tri berze"biće otvorena do 22. marta. 

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Radovi Zaharija Formvolta u Salonu MSU: Arhitektura berze

Izvor: Blic, 08.Feb.2015, 15:40

Izložba Zaharija Formvolta, američkog umetnika koji živi u Holandiji, pod nazivom “Tri berze” otvorena je u Salonu MSU, a sastoji se od tri video-instalacije u kojima je fokus na arhitekturama berzi u Šenženu i Amsterdamu...U prvom i drugom radu, koji su predstavljeni na izložbi, koja će trajati...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.