Izvor: Blic, 21.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verdijev 'Bal pod maskama'

Verdijev 'Bal pod maskama'

Prva operska premijera na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u 2005.-oj je 'Bal pod maskama' Đuzepe Verdija, u režiji Božidara Đurovića, a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, biće izvedena 22. januara sa početkom u 19 i 30 časova. Druga ravnopravna premijera sa drugom podelom uslediće odmah sledeće večeri, a repriza je 29 januara. U ulozi Rikarda nastupiće Dušan Plazinić/Janko Sinadinović, lik Rikarda tumači Niko Isakov/ Nikola >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Mitić, ulogu Amelije pevaće Katarina Jovanović/Gordana Tomić, zatim Oskara Sofija Pižurica/Gordana Tomić i drugi. Scenografiju potpisuje Aleksandar Zlatović, kostimografiju Ljiljana Orlić, a u ovoj spektakularnoj i raskošnoj predstavi koja traje tri i po sata učestvuje orkestar i hor opere nacionalnog teatra.

Radnja se dešava u Bostonu krajem XVII veka a praizvedba 'Bala pod maskama' bila je u Rimu 17. februara 1859. Reditelj Đurović je kaže: 'Želeo sam da režija služi pevačima i muzici. U tom smislu menjali smo čak i mizanscen. U tematskom smislu, ovo je pravi potez u zemlji u kojoj nema dana bez bar troje mrtvih što od metka što od gladi. Takođe, sam se bavio odnosom ljubavi i prijateljstva, odnosno situacijom kada se dva prijatelja zainteresuju za istu ženu. Jer, viteštvo je, čini se davno zaboravljeno i vertikala mozga i srca je dovedena u pitanje'. T. Nježić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.