Izvor: RTS, 23.Okt.2020, 20:37

Vek od rođenja pisca koji je hteo da deca uče kroz smeh a ne kroz plač

Pre jednog veka, svet je postao bogatiji za jednog od najboljih pisaca priča i stihova za mališane. U godini u kojoj se obeležava 100 godina od rođenja Đanija Rodarija, dobitnika Andersenove nagrade, Italijanski institut u Srbiji najmlađe upoznaje sa slavnim italijanskim piscem – majstorom mašte.
"Služiti deci, a ne služiti se decom" govorio je Đani Rodari, autentični pesnik, prozaista i pedagog. Da je njegov pristup književnosti i vaspitavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dece bio mnogo napredniji od vremena u kojem je živeo, otkriva izložba piščevih ilustrovanih zapisa u bašti Italijanskog instituta za kulturu.

Jelena Radovanović iz Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu navodi da je to pisac koji je preveden na 53 jezika u 55 svetskih zemalja.
"Zanimljivo za ovog pisca je to što je on popularnost stekao u Italiji nakon što je preveden na strane jezike", napomenula je Radovanovićeva.
Od oktobra prošle godine u Italiji se preštampavaju Rodarijeva dela, a širom sveta promoviše se njegov rad.
Tako je u Srbiji objavljena knjiga "Jasminko u zemlji Lagariji", a na Jutjub kanalu odabrane odlomke čitaju deca i srpski i italijanski glumci.
"Bio jedan čiča. Do Kanade pođe. Pola priče prođe. U rukama pogača i pršuta s njom. Gotovo je s pričom", čitaju deca odlomak iz Rodarijeve knjige.
"On uči decu da žive u svetu u kome nisu svi savršeni" Rodari je smatrao da je bolje da deca nešto nauče kroz smeh nego kroz plač, a da se na greškama ne uči, već stvara.
Marija Spasić iz izdavačke kuće JETI kaže da on prosto uči decu da prigrle grešku, da iz nje uče, da na njoj stvaraju i da se nje ne plaše. "On uči decu da žive u svetu u kome nisu svi savršeni", navodi Spasićeva.
Deca i mladi mogu poslati svoje ilustracije inspirisane Rodarijevim likom i delom.
Onlajn takmičenje traje do 25. oktobra. Izložba je otvorena do kraja novembra, utorkom i četvrtkom od 10 do 15 časova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.