Vek Tarzana

Izvor: Večernje novosti, 10.Dec.2012, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vek Tarzana

FILMOVIMA "Tarzan i zelena boginja" (1938), u režiji Edvarda Kala i Vilbura Mekgoa, sa Hermanom Briksom u naslovnoj ulozi, i "Tarzanova borba za život" (1958), reditelja Brusa Hamberstona, sa Gordonom Skitom u liku glavnog junaka, u Muzeju kinoteke počinje program posvećen 100- godišnjici jednog od najpopularnijih filmskih likova. Oko 89 filmova o Tarzanu koji su do sada snimljeni, napravljeni su po seriji romana Edgara Rajsa Barouza, koji su, kako je zapisao teoretičar Vuk Bošković, inspirisali >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Holivud iz nekoliko razloga. Prvi je u jasnom zapletu koji se sastoji od samih kontrasta, pre svega, civilizacija - priroda, i jednostavnih, čistih izbora pred kojima se nalazi glavni junak. Sve je crno ili belo, i Tarzan uvek odabere ovo drugo. Način na koji je Tarzan obrađivan od strane "klasičnog" Holivuda stvorio je obrazac za ono što vidimo danas: filmove za maksimalno povećanje profita, sa nonšalantnim odnosom prema samom kvalitetu, jer će fanovi kupovati karte bez obzira da li je film bliži "Oskaru" ili "Zlatnoj malini". Kao najznačajniji i najgledaniji filmovi o Tarzanu pokazali su se oni u kojima je naslovnu ulogu igrao Džoni Vajsmiler, a igrao je u 12 ostvarenja, i tako zauvek ostao jedini Tarzan u percepciji svetske javnosti. On, kao i oni koji su ga nasledili, nije bio glumac po profesiji, i baš zbog toga bio je savršen za ulogu junaka koji se često nalazi u neprirodnom okruženju. Vajsmilerov Tarzan bio je i "najudaljeniji" od Bauruzovog literarnog junaka, i time, ironično, "pripitomljeniji" za potrebe Holivuda i široke publike. U poslednjem igranom filmu o junaku džungle, "Grejstok -Legenda o Tarzanu", koji je snimljen 1983, naslovnu ulogu igrao je Kristofer Lamber. Omaž posvećen Tarzanu u Muzeju kinoteke traje do 17. decembra, a na programu je 17 filmova.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vek Tarzana u Kinoteci

Izvor: B92, 10.Dec.2012

U Muzeju kinoteke u Beogradu počinje program posvećen popularnom junaku literature, filma i stripa - Tarzanu. Biće prikazani najpopularniji filmovi sa Džonijem Vajsmilerom, ali i drugim glumcima u naslovnoj ulozi...Filmovima "Tarzan i zelena boginja" (1938), u režiji Edvarda Kala i Vilbura Mekgoa,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.