Većina strahova su iluzija

Izvor: RTS, 02.Jun.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Većina strahova su iluzija"

"Da nema mraka ne bismo ni umeli da prepoznamo svetlost i koliko je boja u toj svetlosti, a mnogi se mraka plaše", kaže pisac Uroš Petrović koji je mrak počeo da voli. Da straha nema ne bi ni junaka bilo, podseća nas njegova "Strahovita knjiga".
Želeo je da se suoči sa strahovima iz detinjstva, i na tom svojevrsnom putovanju u prošlost iskrsavala su strašila. Među njima: Čika Baba neizostavni glumac >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << starog običaja Bele, Pokladne nedelje, Ivica i Marica, lutke što progledaju kad se usprave, bunovni Sava iz filma Leptirica, starac s vilama Cile – zvani Četnik.

Pri ponovnom susretu dobio je priliku da razmisli zašto su strahovi važni i da li su nam potrebni.
"Ne bi strahovi postojali da nam nisu neophodni. Ideja jeste da naučiš sa kim se boriš, da naučiš ko ti je najveći neprijatelj i da naučiš kako da ga pobediš", priča Uroš Petrović.
Čini mu se da su većina strahova u stvari iluzija. "I baš je dobro što smo došli ovde u Muzej iluzija, čini mi se da bismo i neke strahove u stvari mogli pronaći. Samo - tu im je i mesto", rekao je pisac reporterki RTS-a.
"Vlati strave" iz perioda dečaštva Uroša Petrovića ilustrovao je Aleksa Gajić.
"Mislim da smo se sjajno zabavili i podelili svoje strahove ali smo se puno i smejali. Mislim da je to, kada se nađe prava mera u odnosu nečega što ti je strašno i nečega što ti je smešno, u stvari prava mera života", naveo je Petrović.
Stvarajući "Strahovitu knjigu" koja i tekstualno i vizuelno, uznemirava ali je i duhovita, pisac kaže da se izborio sa mnogim svojim strahovima.
Veruje da će odrasli čitaoci biti podstaknuti da preispitaju svoje strahove, a deca saznati čega su se ljudi plašili i uvideti da strahovi i nisu tako loši i da su s valjanim razlogom na putu odrastanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.