Večeras otvaranje izložbe Rat i humor u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras otvaranje izložbe "Rat i humor" u Kikindi

U Narodnom muzeju Kikinda, večeras će u 19 sati biti otvorena izložba pod nazivom "Rat i humor".

Izložba govori o tome kako je u Prvom svetskom ratu korišćen humor kao delotvorno propagandno sredstvo, namenjeno mobilisanju javnosti. Na izložbi će, pored ostalog, biti prikazana i retko viđena građa Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", luksuzno izdanje dve knjige sa ilustracijama Luja Remerkersa, štampane 1917. godine pod brojem 200 za Mihajla Idvorskog Pupina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji svojim potpisom potvrđuje da ih 1932. poklanja Beogradskom univerzitetu. Predgovor je napisao Teodor Ruzvelt.

Uz primerke originalnih američkih, britanskih i francuskih satiričnih časopisa iz perioda Velikog rata iz arhiva Instituta za istoriju oglašavanja, dat je pregled kako su rat videli satirični časopisi u Austriji, Velikoj Britaniji, Italiji, Kanadi, Rusiji, SAD, Francuskoj i u Srbiji, kako je rat viđen na razglednicama, a kako u "vojničkim novinama".

Posetioci će moći da se upišu u Knjigu utisaka rukom, tastaturom ili selfi-snimkom na izabranu antiratnu razglednicu dobitnika nagrada na jubilarnom XX bijenalnom Međunarodnom salonu antiratne karikature Kragujevac. Jednim klikom će moći da je pošalju direktno sa kompjutera u željeno poštanske sanduče, odštampanu na kartonu sa prigodnom (privatnom) markom koju je povodom izložbe izdala Pošta Srbije.

Izložbu realizuju Institut za istoriju oglašavanja i Narodni muzej Kikinda, uz podršku ambasade SAD.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Zagor iz našeg sokaka" večeras u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020

U Kulturnom centru Kikinda večeras će u 19 sati biti otvorena izložba "Zagor iz našeg sokaka". Posetioci će moći da pogledaju 100 originalnih strip ilustracija različitih domaćih autora i 25 originalnih strip tabli različitih italijanskih autora izdavačke kuće Bonelli...Izložba predstavlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.