Veče kontrabasista u Kolarcu

Izvor: B92, 17.Maj.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veče kontrabasista u Kolarcu

U petak 18. maja u 20h u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu (Studentski trg 5) solo nastup imaće kontrabasisti Beogradske filharmonije Ljubinko Lazić i Filip Savić.

Kontrabasisti Lazić i Savić će na koncertu svirati Botezinijevo delo "Pasione amorosa", poznato po virtuoznim deonicama za kontrabas.

Obojica kažu da su jedan drugom alter ego i da će upravo ta različitost dati rezultat koji će publika moći da čuje u četvrtak.

Ljubinko Lazić kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kao i svaki kontrabasista, slučajno počeo da svira ovaj nastariji gudački instrument. Sa kontrabasom se oprobao u različitim žanrovima, obišao ceo svet, stigao čak i do Karnegi Hola i Holivuda, ali kaže da je uloga njegovog života na mestu solo kontrabasiste Beogradske filharmonije. Kada se ne bavi muzikom, uživa u prirodi i svim njenim plodovima. Učestvuje u porodičnom poslu – proizvodnji meda, vina i rakije. Svira tamburicu, vodi svoju školu u Vojki, odakle je za njega sve i počelo.

Filip Savić svira u Filharmoniji od dvadesete godine. Dve godine je proveo na usavršavanju u Hamburgu, gde je bio član NDR orkestra, ali po završetku studija se vratio u Beograd. Kao razlog navodi da mu "dobra svirka i velika plata nisu bili garant kvalitetnog života”. Kaže da Filharmoniju najviše voli zbog atmosfere prijateljstva među muzičarima koji se druže još iz srednje škole. Kada ne svira bas, sluša rokabili, kuva, ali samo specijalite srpske kuhinje. Po četvrti put u karijeri, Filharmonijom će dirigovati Darko Butorac, koji je osvojio simpatije orkestra i publike na koncertima koje je uspešno vodio do sada. Mladi dirigent iz Beograda, koji je u Ameriku otišao kao dečak i ostvario „američki san", trenutno je umetnički direktor Mizula simfonije. Osim Botezinija, na programu će biti još i "Suita giocosa" Milana Ristića i Peta simfonija Sergeja Prokofjeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.