Veče Sejšela u Adligatu: Zbirka neobičnih knjiga i predmeta sa dalekih ostrva

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023, 12:11

Veče Sejšela u Adligatu: Zbirka neobičnih knjiga i predmeta sa dalekih ostrva

Na izložbi je, pored knjiga, razglednica, poštanskih maraka, originalnih korala i školjki, kao i suvenira, prikazani i posteri najlepših plaža na svetu, ugroženih vrsti kornjača i neverovatnih šuma koje zbog posebne klime u svojim nedrima čuvaju bogat biljni i životinjski svet.

Veče Sejšela i svečano otvaranje Zbirke Sejšela održano je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat uz predavanja počasnog konzula Srbije iz prestonice Viktorije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dr Miodraga Todorovića, i novinarke RTS-a i glumice Stevanke Češljarov.

Pred prepunom salom Adligatovog Muzeja knjige i putovanja predstavljena je jedina zbirka knjiga, predmeta, filatelije i numizmatike sa Sejšela u jugoistočnoj Evropi.

Iz sejšelskih šuma u Adligat je stigao plod najređe palme na svetu, poznate kao koko de mer, uz odobrenje ministarstva turizma, kao i originalni bubanj za moću, muziku koja je pod zaštitom UNESK-a kao nematerijalno kulturno nasleđe, a koji je poklonio ambasador sejšelske kulture, izuzetno poznat muzičar, Viktor Patrik.

- Nekoliko desetina knjiga možda ne izgleda mnogo, ali ako se zna da je kreolski jezik dobio svoje pismo tek 1992. godine, da je cela država bila nenastanjena i da su prvi žitelji ovde stigli tek pre nešto više od dva veka, onda postaje jasno koliko su materijali koje sada možete da vidite u Beogradu retki i značajni. Knjige su za ovu zbirku poslali sa posvetama članovi parlamenta, gradonačelnik glavnog grada Viktorije, najznačajniji pisci, slikari i muzičari - kaže Viktor Lazić, počasni predsednik Adligata.

Profesor Todorović je održao nadahnuto predavanje o trideset i pet godina života na Sejšelima, o vezama Srbije i udaljenih ostrva, prirodi, karakteru ljudi, razvoju države i diplomatskih odnosa sa Jugoslavijom i Srbijom.

- Profesor Todorović je najpoznatiji lekar u istoriji Sejšela. Od farmera do predsednika države – svi su svoje zdravlje na Sejšelima poveravali njegovim preciznim srpskim rukama, on je jedan od najpoznatijih Sejšelaca, a sada i vlasnik važne klinike - kaže Viktor Lazić.

- Adligat je svetsko čudo, i jedno od retkih mesta u Evropi na kojima je raznolikost planete prikazana ovolikim bogatstvom. Sejšeli zasluženo imaju svoju zbirku, koju otvaramo baš u oktobru, mesecu kulture na Sejšelima - izjavio je dr Miodrag Todorović.

Prisutnima se obratio Aleksandar Ristić, ambasador Republike Srbije u Etiopiji i na Sejšelima.

Njegova ekselencija je istakla diplomatske veze naših država i uticaj jugoslovenskog državnog protokola na razvijanje sejšelskog diplomatskog protokola.

Gospođa Stevanka Češljarov, članica osnivač Adligata, prenela je svoje utiske sa putovanja Sejšelima – oduševljenje prirodom, različitim vrstama plaža i kulturnom raznolikošću zemlje.

Državna sekretarka za turizam Republike Sejšeli uputila je pozdrave i poklone za Adligat koje je Viktoru Laziću uručio Miodrag Todorović.

Sejšeli su ostrvska država u Indijskom okeanu sa 115 ostrva i stotinak hiljada stanovnika.

Imaju najviši nominalni BDP po glavi stanovnika u Africi, nezavisna su država od 1976. godine i članica britanskog Komonvelta.

Bivša Jugoslavija je bila među prvim državama koja je priznala njihovu nezavisnost, a naši ljudi bili su zaslužni za formiranje diplomatske službe i protokola Sejšela, funkcionisanje zdravstvenog i građevinskog sektora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.