Važna je snaga ljubavi

Izvor: Beta, 28.Okt.2014, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važna je snaga ljubavi

BEOGRAD, 28. oktobra 2014. (Beta) - Gošća Medjunarodnog sajma knjiga u Beogradu, kineska spisateljica Džang Jueran, autorka zbirke priča "Deset ljubavi", izjavila je u utorak da ne sumnja da će čitaoci u Srbiji razumeti sadržaj i osetiti snagu ljubavi u njenom delu.

"Moguće je da je za čitaoce van Kine knjiga čitljivija i razumljivija, jer u njoj nema istorijskih tema", rekla je Jueran na predstavljanju prevoda njene zbirke priča na štandu Kine, zemlje počasnog gosta Sajma >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << knjiga u Beogradu.

Za razliku od kineskog dela koja se uglavnom bave istorijom i društvenim problemima, knjiga Džang Jueran sadrži priče o ljubavi, muškarca i žene, roditelja prema detetu, medju vršnjacima, kao i o bolnim trenucima ljubavi.

Jueran je rekla da je te priče pisala tokom studija u Singapuru i da se u njima oseća njena usamljenost i strepnja zbog odlaska iz porodičnog doma.

Spisateljica koja je u svojoj zemlji za kratko vreme postigla veliki uspeh, rekla je da su na njen rad, uz domaće pisce, najviše uticali Franc Kafka, Vladimir Nabokov, a istakla je i "Hazarski rečnik" Milorada Pavića, nedavno preveden na kineski.

Politika zabrane radjanja više od jednog deteta, kako je rekla, imala je veliki uticaj na ekonomiju i razvoj Kine, ali i na kinesku književnost, a usamljenost kao posledice tog zakona, česta je tema literature.

U Kini ne postoji osećaj kolektivizma, već veoma izražena individualnost, a mladi pisci okrenuti sebi, uspešnije prikazuju unutrašnja osećanja, rekla je Jueran.

Knjigu "Deset ljubavi" u prevodu na srpski objavila je izdavačka kuća Portalibris.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.