Valter brani Sarajevo u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valter brani Sarajevo u Beogradu

BEOGRAD- U Muzeju istorije Jugoslavije sutra će biti prikazan kultni film "Valter brani Sarajevo", u okviru ciklusa partizanskih akcionih filmova, koji je realizovan u saradnji sa festivalom iz Motovuna (Hrvatska).

Kultni film Hajrudina Krvavca snimljen 1975. godine inspirisan je pričom o stvarnoj ličnosti, partizanu ilegalcu - Vladimiru Periću- Valteru, koga je igrao najpopularniji glumac nekadašnje Jugoslavije Velimir Bata Živojinović.

Scenarista tog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << filma je Đorđe Lebović, a u glumačkoj ekipi su Rade Marković, Ljubiša Samardžić, Neda Spasojević, Dragomir Gidra Bojanić, Slobodan Dimitrijević i drugi.

Izložbe

Uz projekciju filmova u okviru ovog ciklusa Muzej istorije Jugoslavije organizuje i ekskluzivane izložbe jednog eksponata. U okviru sutrašnjeg programa publika će moći da vidi torbu koju su pripadnici pokreta otpora koristili tokom ilegalnih akcija.

Projekcije partizanskog akcionog filma održavaju se svake subote, od 18 sati, a ulaz je besplatan. Za sledeću subotu, 5. decembar, najavljen je "Crveni udar" Predraga Golubovića (iz 1963. godine).

Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Srbije i u saradnji sa Kinotekom Bosne i Hercegovine, Absint Produkcijom, Delta videom i Kontinental filmom.

Istoričari filma podsećaju da je u socijalističkoj Jugoslaviji partizanski film postao super-žanr, uzani i šematizovani okvir kroz koji su autori pokušavali da izraze svo bogatstvo i složenost sveta i kulture koju su predstavljali. Ukoliko nisu imali aspiracije prema art-filmu, gotovo da im nije bilo druge nego da snimaju partizanske filmove.

Industrija

Na taj način, pod maskom ideološki prihvatljivog žanra partizanskog filma, jugoslovenska filmska industrija glavnog toka proizvodila je filmove svih mogućih žanrova - triler, avanturistički, melodramu, komediju, psihološku dramu, filmove za decu...

Partizanski akcioni filmovi bili su pravi epovi koje su svojevremeno gledali milioni ljudi i ostali su prepoznatljiv žanr jugoslovenske produkcije. Ti filmovi su imali klasični narativni stil, sa dominantnim likovima profesionalaca i pustolova, bili su dramaturški jednostavni, zabavni i emotivni, a u fokusu su bile klasične ljudske vrednosti - prijateljstvo, odanost cilju i herojstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ciklus partizanskih filmova

Izvor: B92, 27.Nov.2009

U Muzeju istorije Jugoslavije 28. novembra će biti prikazan kultni film "Valter brani Sarajevo", u okviru ciklusa partizanskih akcionih filmova...Kultni film Hajrudina Krvavca snimljen 1975. godine inspirisan je pričom o stvarnoj ličnosti, partizanu ilegalcu,Vladimiru Periću-Valteru, koga je igrao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.