VOĐENJE: Mangelos 2015.

Izvor: SEEcult.org, 24.Jul.2015, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOĐENJE: Mangelos 2015.

Finalisti nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” 2015, Remont, Beograd, 3-30. jul 2015.

Nagradu “Mangelos” za 2015. godinu dobio je Marko Marković, a finalisti su i Mia Ćuk, Tadija Janičić, Ivan Šuletić i Mihailo Vasiljević. Izložba finalista tradicionalno je organizovana u galeriji Remont, koja je sa Fondom "Ilija & Mangelos" iz Novog Sada i organizator konkursa za nagradu "Mangelos".

Nagrada “Mangelos”, koja se dodeljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << vizuelnim umetnicima 35 godina, podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku – od ove godine u Residency Unlimited, te samostalnu izložbu po povratku u Beograd.

U žiriju za nagradu “Mangelos” za 2015. bili su: Ivan Arsenijević (umetnik, urednik likovnog programa galerije SKC, Kragujevac), Ana Bogdanović (istoričarka umetnosti, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Nataša Kokić (umetnica, dobitnica nagrade "Mangelos" za 2014. godinu), Una Popović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd) i Suzana Vuksanović (istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad).

Nagrada “Mangelos” nosi ime značajnog umetnika, rodonačelnika konceptualne prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije, Dimitrija Bašičevića Mangelosa, a deo je međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje u desetak zemalja u jugoistočnoj i istočnoj Evropi. Nakon dugogodišnje saradnje sa ISCP (International Studios and Curatorial Program) u Njujorku, mreža YVAA, čija je članica i nagrada “Mangelos”, od ove godine ima novu partnersku organizaciju u Njujorku - Residency Unlimited.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Projekat VOĐENJE

Produkcija: SEEcult.org, 2015.

Novinarka: Vesna Milosavljević

Snimatelj: Milan Nešić

Montažerka: Marija Aranđelović

Podrška: Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Nastavak na SEEcult.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.