Izvor: RTS, 10.Maj.2023, 12:56

Родитељи одељења VII-2 ОШ "Владислав Рибникар" изнели захтеве, одложена комеморација убијенима

Иако су се ђаци вратили у Основну школу "Владислав Рибникар", првог радног дана после трагедије настава није у првом плану већ подршка деци, родитељима и наставницима. Одложена је и комеморација убијенима планирана за данас. Родитељи одељења VII-2 изнели су захтеве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << које је Савет родитеља у потпуности подржао.
Уместо наставе, разговори и подршка – тако изгледа први радни дан после трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар". 
Ђаци су почели да долазе од осам часова, као и од 10 сати и то нижи разреди, док су старији разреди у школи од подне, а други део њих од 14 часова.
Дозвољено је да деца у школу дођу с родитељима, а осим њих и наставника, подршку им пружају и стручни тимови психолога и психијатара који су отворени за сва питања деце, дилеме родитеља и наставника. Помоћи ће им да наставе ову школску годину и да се врате редовним активностима.
Јуче су у школи "Владислав Рибникар" одржана два састанака Савета родитеља који су трајали до касно у ноћ и већина родитеља има став да деца треба да се врате у школу што пре, међутим, не постоји сагласност око тога на који начин треба да се организује њихов повратак, као и да ли треба да се враћају у ту зграду или да се нађе неко друго решење.
Родитељи одељења VII-2 срочили захтеве Оно око чега су родитељи сагласни јесу захтеви које су срочили. Наиме, родитељи одељења VII-2, у којем се догодила трагедија, изнели су захтеве које је Савет родитеља у потпуности подржао.
Први захтев родитеља је да је потребна реконструкција догађаја, објашњење како се све догодило, како тече истрага и у којој је фази.
Други захтев је да се родитељима стручно објасни шта ће бити са дечаком (К. К., осумњиченим за убиства) и у ком статусу су његови родитељи, јер код деце постоји велики страх да ће он бити на слободи.
Родитељи, затим, траже тим екстерних психолога и психијатара који ће редовно радити са децом одељења VII-2 без учешћа школског педагога и психолога ради обезбеђења непристрасности.
Ако се одлучи да се школска година настави за децу из VII-2 мора се наћи начин да они не улазе у школу на велики улаз и да наставу имају у некој од учионица на малом улазу, наводи се као четврти захтев родитеља.
Такође, у петом захтеву, предложили су комплетно реновирање школе до 1. септембра 2023. године.
Као шесто, навели су да пружају сву подршку комплетном наставничком кадру, а траже и да се утврди одговорност људи који су изнели у јавност списак са именима деце из одељења VII-2, који је обишао цео свет, као и слике родитеља и деце и да за тај поступак буду санкционисани у складу са законом.
Одложена комеморација убијенима Помоћник министра просвете Милан Пашић претходно је за РТС рекао да је мишљење стручњака да ученици ОШ "Владислав Рибникар" што пре треба да се врате школским активностима и у средину коју познају, али да настава није у првом плану, већ питања која деца постављају.
Истиче да ће настава почети у тренутку када процене стручни људи и када деца искажу потребу. 
За данас је била планирана комеморација убијенима у школи, али у договору са родитељима и наставним особљем, она ће бити одложена.
Уз обавештење о комеморацији стигла је молба да медији не присуствују томе и да дозволе породицама, пријатељима и наставницима да се у миру и тишини опросте од најдражих.
Поред тога, упућен је и апел медијима и да не извештавају испред улаза у школу, већ са удаљености, како би деца била заштићена од притиска јавности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.