Izvor: RTS, 22.Avg.2023, 22:52

Шпански краљ Филип VI кандидовао Феихоа за председника владе

Шпански краљ Филип VI номиновао је лидера конзервативне Народне партије (ПП) Алберта Нуњеза Феихоа за кандидата за премијера, којег треба да изгласају посланици у скупштини, саопштила је председница доњег дома парламента Франсина Арменгол.
Kраљ >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је донео одлуку након консултација са представницима партија које су ушле у парламент након избора 23. јула, преноси Ројтерс. Феихо је рекао да му је част да прихвати номинацију.

На јулским изборима ниједна партија није освојила већину места, међутим ПП је освојила највише места, њих 137, а Феихоа је већ подржао крање десничарски Вокс са својих 35 посланика, што значи да његову кандидатуру за премијера подржавају укупно 172 парламентарца.
Да би био именован за премијера, потребна му је подршка 176 од 350 посланика. Уколико не буде изабран за премијера током првог гласања, следи друго на којем му је потребна проста већина. Ако и оно буде неуспешно, краљ мора да изабере новог кандидата.
Вршилац дужности премијера Шпаније Педро Санчез рекао је раније да намерава да тражи подршку доњег дома за нови мандат.
Ако ниједан кандидат не обезбеди већину у року од два месеца од првог гласања, морају се расписати нови избори.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.