Užičko pozorište na Venecijanskom bijenalu

Izvor: Politika, 14.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užičko pozorište na Venecijanskom bijenalu

Koprodukcijski projekat "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija

Užice – Izuzetan stvaralački izazov nalazi se pred užičkim Narodnim pozorištem. Ovaj teatar, kako je u Rimu prekjuče zvanično na konferenciji za novinare u ambasadi Srbije najavljeno, nastupiće na 39. Pozorišnom bijenalu u Veneciji, koji se održava tokom jula ove godine.
Reč je o internacionalnom koprodukcijskom projektu "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija, koji teatar iz Užica ostvaruje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajedno sa Venecijanskim bijenalom, Bitef teatrom, italijanskim Offucina Electic Arts i Grand Theatre iz Holandije.

Ovaj ambiciozni projekat podržava poznati La mama teatar iz Njujorka, čija je rodonačelnica Elen Stjuart prošle godine boravila u Užicu kada je italijanski reditelj Andrea Paćoto radio premijeru predstave "Pilad" Pjera Paola Pazolinija. Paćoto je tada visoko ocenio rad i mogućnosti užičkog pozorišnog ansambla, a sada evo nove saradnje, budući da će ovaj italijanski reditelj postaviti na scenu Goldonijevu dramu. Ovaj internacionalni projekat podržavaju i srpsko Ministarstvo kulture, Skupština opštine Užice i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Prilikom obraćanja medijima u našoj ambasadi u Rimu projekat su predstavili Mauricio Skaparo, umetnički direktor Venecijanskog pozorišnog bijenala, Jovan Ćirilov, umetnički direktor Bitefa i prevodilac drame, Nemanja Ranković, umetnički direktor užičkog pozorišta, i reditelj predstave Andrea Paćoto. Svetska premijera projekta "Sluga dvaju gospodara" u izvođenju ansambla teatra iz Užica zakazana je za 19. jul na Venecijanskom bijenalu, a srpska premijera održaće se u septembru za vreme 41. Bitefa.

U autorskom timu su, pored reditelja Paćota i asistenta Rankovića, i Jovan Ćirilov, koji radi prevod i adaptaciju Goldonijevog teksta, dramaturg Suzana Vinaker iz Nemačke, kompozitor Anja Đorđević, kompozitor elektronske muzike i video dizajner Jan Klug iz Holandije, scenograf Mia David Zarić, dizajner svetla Andre Pronk (Holandija) i dizajner zvuka Nikola Pejović. Tokom maja i juna ove godine probe će se održavati u Užicu.

Nemanja Ranković o projektu kaže da je reč o komadu savremenog pozorišnog izraza i modernog iščitavanja Goldonijevog teksta. Likovi iz ove drame, nastale u doba baroka, inspirisali su reditelja Paćota da komad postavi u balkanski interaktivni prostor, sa primesama izvođačkih umetnosti, uz korišćenje novih medijskih tehnologija u teatru, kaže umetnički direktor pozorišta u Užicu.

B. Pejović

[objavljeno: 14.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.