Izvor: Blic, 10.Sep.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uži izbor za Bukera bez Ruždija

Među šest finalista za britansku književnu nagradu Man Buker ove godine su se našla dva debitanta, ali ne i Salman Ruždi čiji je novi roman "The Enchantresh of Florence" bio u širem izboru, javile su agencije.



Autor "Satanaskih stihova" dobio je tu prestižnu nagradu 1981. godine za "Decu ponoći", a taj roman je u julu proglašen i za "Najboljeg Bukera".

Indijski romanopisac Aravind Adiga nominovan je za prvi roman, "The White Toger", priču o čoveku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji sanja da pobegne iz siromašnog sela i postigne uspeh u velikom gradu. Drugi debitant je Australijanac Stiv Tolc koji u knjizi "A Fraction of the Whole" piše o odnosu otac-sin.

Irac Sebastijan Bari u finale je dospeo romanom "The Secret Scripture", a 2005. bio je nominovan za delo "A Long Long Way". U najužem izboru još su indijski pisac Amitav Goš ("Sea of Poppies"), Engleskinja Linda Grant ("The Clothes on Their Back") i njen zemljak Filip Henšer ("The Northern Clemency").

Pobednik, kojem pripada ček na 50.000 funti, biće poznat 14. oktobra.

Za nagradu mogu da konkurišu romani napisani na engleskom jeziku čiji su autori iz Britanije, Irske ili zemalja Komonvelta. Ove godine je u trci za nagradu bilo 112 naslova.

Nagrada je ustanovljena 1969. i dugo je bila poznata kao Bukerova, a pre pet godina je preimenovana u Man Buker zbog finansijske podrške Man grupe PLC.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.