Ustanička ulica spremna za publiku

Izvor: B92, 10.Mar.2012, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustanička ulica spremna za publiku

Posle četiri godine istraživanja, praćenja predmeta, razgovora sa tužiocima, analiziranja medija i snimanja, u domaćim bioskopima počeće da se prikazuje "Ustanička ulica".

U političkom trileru "Ustanička ulica", na kom su radila dvojica scenarista, u saradnji sa jednim novinarom istraživačem, glavne uloge igraju Gordan Kičić, Uliks Fehmiju i Rade Šerbedžija.

Mladi zamenik tužioca za ratne zločine, bivši pripadnik paravojnih formacija, sumnjivi glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilac i svi tragovi koji vode do visokih krugova, postali su deo i filmske stvarnosti. Slučajan ali sudbonosan susret nekog ko želi istinu i ratnog zločinca koji od nje beži, umesto da iznosi zaključke, osuđuje ili opravdava - u "Ustaničkoj ulici" dokazuje da iza svih događaja i tragedija stoje pre svega ljudi.

"Mi se ne bavimo prošlošću već sadašnjim trenutkom. ceo taj bagaž i prošlost koja se reflektuje na sve nas. Zato smo i napravili da Dušan Ilić je čovek koji nije učestvovao u ratu, on je ta post-tratna generacija. Mi smo bili ovde u Beogradu ili po gradovim au srbiji, nismo učestvovali u ratu ali i dalje vučemo sve to, te psoledice se preklapaju preko svih nas", kaže Kičić.

"Činjenicu da je on ratni zločinac sam ja istog trenutka zaboravio. da bih mogao da razumem čoveka koji je u jednom trenutku svog života počinio neke strašne zločine, a nije psihopata nego je čovek, zanimalo me je on kao čovek", rekao je Uliks Fehmiju.

Politički triler, inače potpuno zapostavljen žanr u domaćoj kinematografiji, režirao je debitant Miroslav Terzić. Među izazovima, on navodi i glumačku podelu, pre svega rad sa jednim od protagonista Radetom Šerbedžijom.

"Dok smo se spremali ja sam saznao da je on prvu svoju ulogu odigrao 66. ja sam rođen 69. to dosta govori o tome koliki sam ja strah imao pred njim ali želeo sam da se ne povučem i da ono što sam zamislio i uradim. on je bio divan i gledao je da mi pomogne na svaki način, ali to se ne odnosi samo na Radeta nego i na Peru Božovića", kaže Miroslav Terzić, reditelj.

Scenario za film, inspirisan stvarnim događajima, ali snimljenim da natera gledaoce da razmisle, pisali su Đorđe Milosavljević i Nikola Pejaković u saradnji sa novinarom Vremena Filipom Švarmom.

"Ustanička ulica" će premijerno biti prikazana 13. marta, kada će film, zajedno sa publikom, prvi put videti i tužioci Specijalnog suda za ratne zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.