Uskoro šesta knjiga Medakovićevih dnevničkih zabeleški

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro šesta knjiga Medakovićevih dnevničkih zabeleški

NOVI SAD - Posle objavljivanja petog dela dnevničkih zabeleški nedavno preminulog akademika Dejana Medakovića "Dani sećanja", novosadski "Prometej" će uskoro predstaviti šestu, a nešto kasnije i sedmu, poslednju knjigu uspomena jednog od najsvestranijih srpskih intelektualaca, izjavio je vlasnik te izdavačke kuće Zoran Kolundžija.

Medaković je, kao što je poznato, svakodnevno vodio beleške o uglavnom burnim događajima poslednjih decenija u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je i sam, voljno ili nevoljno, bio jedan od učesnika i ta svoja sećanja pretočio u svojevrsne memoare, čije je prvo četvoroknjižje objavio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Beogradu.

Napomenuvši da je Medaković radio praktično do poslednjeg dana, Kolundžija je istakao da je imao "posebnu priliku da 30 sati pre pišceve smrti" (1. jula) razgovara sa njim o tome kao i o drugim planiranim projektima.

Medaković ga je tad obavestio da je šesta knjiga njegovih uspomena faktički spremna za štampu, rekao je Kolundžija i dodao da bi njeno štampanje trebalo da počne ovih dana, a potom će, u saradnji sa priređivačem Vladimirom Davidovićem, biti objavljen i sedmi deo, koji seže do piščevih poslednjih dana.

Uspomene velikog istoričara umetnosti, čije su zasluge ne samo za našu nego i za evropsku kulturu od ogromnog značaja, biće tako obuhvaćene u simboličnih sedam knjiga jer, kako je govorio, "sedmica" je njegov broj (rođen u Zagrebu 7.7.1922. godine, a preminuo u Beogradu 1.7. 2008).

Kolundžija je naglasio da je "Prometej" sa Medakovićem imao u planu velike izdavačke poduhvate među kojima je i drugi deo knjige "Istraživači srpskih starina" za koju je, nekoliko dana pre smrti, rukom napisao predgovor.

"Medaković je bio ne samo značajan istoričar umetnosti nego i veliki istoričar kulture, koji je umeo da poštuje ljude koji se bave našom prošlošću i bio jedan od retkih koji se brinuo o njima i na najbolji način umeo da napravi portrete tih istraživača", kazao je Kolundžija.

Osim tih dela, on je najavio i skori izlazak edicije vodiča "Fruškogorski manastiri", u malom i popularnom formatu, rađene prema ranije emitovanoj i repriziranoj istoimenoj seriji TV Novi Sad u kojoj je Medaković nadahnuto govorio o tim srpskim spomenicima kulture na "svetoj gori fruškogorskoj".

Taj tekst je skinut i redigovan, a objavljivanje zajedničkog i serije pojedinačnih vodiča krenuće od manastira Krušedol, kao najznačajnijeg, koji slavi pet vekova postojanja, rekao je Kolundžija, ocenivši da će ti popularni vodiči za Frušku goru da "produže život i slavu imena Dejana Medakovića".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Uskoro dve Medakovićeve knjige

Izvor: B92, 18.Jul.2008

Posle objavljivanja petog dela dnevničkih zabeleški nedavno preminulog akademika Dejana Medakovića "Dani sećanja", novosadski "Prometej" će uskoro predstaviti šestu, a nešto kasnije i sedmu, poslednju knjigu uspomena jednog od najsvestranijih srpskih intelektualaca, izjavio je Tanjugu vlasnik...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.