Uskoro pozorište u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 31.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro pozorište u Kosovskoj Mitrovici

Ministarstvo kulture izdvojilo je finansijska sredstva za izgradnju zgrade „Srpske drame narodnog pozorišta Priština" u Kosovskoj Mitrovici.

„Država treba da štiti svoja pozorišta, što se uklapa i u našu politiku da čuvamo spomenike kulture na Kosovu i Metohiji", rekao je ministar kulture Voja Brajović, dodavši kako „to nisu samo srpski spomenici, nego i spomenici države Srbije".

Nenad Todorović, direktor drame u Srpskoj drami narodnog pozorišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Priština, rekao je da će izgradnjom pozorišta biti otvorena nova dimenzija kada su Srbi s Kosova u pitanju. „Onog dana kada presečemo vrpcu, građani Kosova neće biti više samo 'privremeni zatočenici istorije’, već će pokušati da budu nosioci kulturnih i istorijskih vrednosti ostatka Srbije", rekao je on. Radovi na zgradi pozorišta u Kosovskoj Mitrovici trebalo bi da otpočnu do maja, a očekuje se da će trajati oko godinu dana.

U međuvremenu, probe će se odvijati u Narodnom pozorištu u Beogradu. „Mi smatramo da Narodno pozorište treba da pomaže svima jer smo mi narodno, nacionalno, državno pozorište", rekao je upravnik Predrag Ejdus. Prištinsko pozorište juče je u Beogradu započelo sa probama za predstavu „Gospođa ministarka". Reditelj ove predstave je Đorđe Milosavljević, a premijera je zakazana za 1. april.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.