Uskoro naučni skup o srpskoj književnosti 20. veka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2020, 06:16

Uskoro naučni skup o srpskoj književnosti 20. veka

Naučno odeljenje "Srpska književnost i kulturna samosvest" na Institutu za književnost i umetnost, priređuje prvi naučni skup iz oblasti proučavanja uzajamnih veza između književnosti i kulturnog konteksta 25. juna u biblioteci Instituta.

Naslov skupa "Srpska književnost početkom 20. veka: modernost i stari zadaci" a radovi će biti objavljeni u zborniku, tokom jesenjih meseci tekuće godine.

U uvodnom izlaganju i na tri radne sesije rezultate istraživanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izlažu učesnici iz Beograda, Novog Sada, Niša, Čačka i Banje Luke: Leon Kojen, Gorana Raičević, Miloš Ković, Dragan Hamović, Goran Maksimović, Jovan Pejčić, Saša Radojčić, Vladimir Dimitrijević, Nikola Marinković, Zorica Hadžić, Milica Ćuković, Aleksandar Pejčić, Nedeljka Bjelanović, Saša Šmulša, Svetlana Milašinović i Jana Aleksić.

Proučavanje kulturne samosvesti srpske književnosti, poručuju organizatori,možemo razumeti kao mogućnost da se približe unutrašnji pristup, tumačenje odlika i smisla samog teksta, s izučavanjem konteksta u kojem su tekstovi nastajali i uticali na njihovo oblikovanje.

Početne decenije 20. veka, sve do Prvog svetskog rata kao velikog preloma, u srpskoj književnosti i kulturi u znaku su previranja, kulturnog napretka i modernizacije, ali i pripreme za ostvarenje zadataka punog nacionalnog oslobođenja i emancipacije među evropskim narodima.

Književnost i književnici, u tekstovima umetničkim i drugim, ostavljaju čitke i zapretane tragove takve dinamike, koji čine još složenijim smisao tih tekstova, a za istraživače i čitaoce mogu biti od pomoći da dođu do bližih odgovora na pitanja koja književnost postavlja i rešava, ističe ali i prikriva, kako u vremenu nastanka, tako i iz perspektive savremenih čitanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.