Izvor: Blic, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usamljenik srpskog slikarstva

Usamljenik srpskog slikarstva

Slikar Radomir Reljić, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1997. godine, preminuo je juče u Beogradu, javio je Tanjug.

Akademik Reljić rođen je 1938. godine u Skoplju. Diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu 1961. godine, u klasi profesora Zorana Petrovića. U klasi profesora Zore Petrović i Mila Milunovića 1963. godine je završio i specijalni tečaj, a od 1972. godine, izborom za asistenta na Akademiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << likovnih umetnost, počela je njegova univerzitetska karijera. Ona je 1988. godine krunisana izborom za redovnog profesora.

Za umetnički rad dobio je više priznanja - nagradu 'Politike' 1965. godine, iste godine nagradu na izložbi u Slovenj Gradecu, prvu nagradu na Trećem trijenalu jugoslovenske umetnosti 1967, treću nagradu na izložbi u Lajbnicu iste godine, Veliku plaketu Univerziteta umetnosti 1988. i nagradu 18. memorijala Nadežde Petrović.

'Mesto Radomira Reljića u istoriji modernog slikarstva je van svih tokova. Reljićeva misao je uvek bila suprotstavljena sistemu. Njegova potreba kao umetnika i ličnosti za sažimanjem Planete umetnošću je večna. Zato je Radomir Reljić verovatno najusamljenija ličnost savremenog srpskog slikarstva', rekao je povodom 40-godišnjice slikarevog rada Branko Kukić posvetivši mu čitav jedan broj časopisa 'Gradac'. Sam umetnik, tada povodom svoje izložbe u Grafičkom kolektivu, izjavio je: 'Oko mene vidite moje crteže. Oni nisu samo moja umetnost već su rezultat preispitivanja sebe.'

Miodrag B. Protić u svojoj studiji o našoj modernoj umetnosti navodi Radomira Reljića kao jednog od najznačajnijih predstavnika današnje figuracije.

M. Marjanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.