Uručene nagrade Dositejevo pero

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade "Dositejevo pero"

Najbolje knjige po oceni velikog dečjeg žirija su "Na krilima radosti" i "O dugmetu i sreći", a njihovim autorima Simeonu Marinkoviću i Jasminki Petrović juče su u Biblioteci grada Beograda uručene nagrade "Dositejevo pero".

Dečiji žiri sastavljen od 210 đaka iz 14 beogradskih osnovnih škola odlučivao je između 37 knjiga - 15 namenjenih osnovcima do 11 godina i 22 onim do 15 godina, izdatih u prethodnoj godini.

Druga nagrada pripala je knjizi "Zadnja pošta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Madagaskar" koju je napisao Jova Culić, a treća Božidaru Peševu za "Zvezdane ptice".

U kategoriji knjiga za stariji uzrast, prema oceni dečjeg žirija, druga nagrada pripala je Gradimiru Stojkoviću za knjigu "Peta devojčica Marija", i Danijeli Kostić za knjigu "O ljubavi i drugim moronima".

Nagradu "Dositejevo pero" pokrenuli su 1997. godine gradski Sekretarijat za kulturu, biblioteka „Dositej Obradovic" i „Prijatelji dece" opština Voždovac, Zemun i Vračar prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze mišljenje o delima koja su napisana za njih, a na incijativu književnika Božidara Peševa čija je poslednja knjiga danas nagrađena.

Za ove 22 godine, osim knjiga Jasminke Petrović i Gradimira Stojkovića prve nagrade više puta su osvojile i one koje su napisali Slobodan Stanišić, Uroš Petrović, Silvija Otašević i Vesna Vidojević Gajović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.