Uručena nagrada Neven

Izvor: RTS, 11.Okt.2019, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručena nagrada "Neven"

U Skupštini Beograda je uručena nagrada "Neven", najstarije priznanje za književnost za decu i mlade u zemlji i regionu, a dodeljuju je Prijatelji dece Srbije. Tradicionalno u Dečjoj nedelji uručeno je i priznanje "Dobra igračka".
Nagrada "Neven" za beletristiku pripala je romanu "Sazvežđe violina" Vesne Aleksić, u izdanju Kreativnog centra. To je emotivna priča o odrastanju, prijateljstvu, umetnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ratu i pop-kulturi.

"Dvadeset godina je prošlo od rata i od bombardovanja, pojavila su se nova deca koja nemaju pojma o tome, i njima je namenjena ova knjiga. Ovde se govori o nekim tragičnim danima ali knjiga svakako i ima tu optimističnu poruku da je ono što nas može uvek spasti, muzika", kaže Vesna Aleksić.
Aleksandar Zolotić nagrađen je za ilustraciju knjige "Neko se uselio u onu staru vilu" Uroša Petrovića u izdanju Lagune. Njegov rad je filmičan, sa raskošnom scenografijom, jakog kolorita i dobro je usklađen sa tekstom.
"Prenositi Urošev svet u vidu crteža na papir je bilo jako zanimljivo, posebno što je u ovoj situaciji to bio jedan posebno izmaštan svet koji se graniči malo sa stimpankom, sa nečim što se možda ne sreće toliko u našem izdavaštvu. Imao sam potpunu slobodu, likovi su bili fenomenalni, potpuno drugačiji od bilo čega što sam radio do sada", kaže Zolotić.
"Neven" za popularnu nauku pripao je knjizi "Šest nemogućih stvari pre ručka" Marije Mišić, u izdanju Radio-televizije Srbije. Nastala je iz istoimene rubrike emisije Radio Beograda "Korak do nauke", inspirisana krilaticom iz knjiga o Alisi, a u čast Luisu Kerolu.
"Šest nemogućih stvari su zapravo zanimljivosti, ono što ne izgleda moguće, verovatno a nauka kaže da je sasvim realno i objašnjava kako je realno i kako do toga doći", kaže Marija Mišić.
Priznanje i mogućnost korišćenja znaka "Dobre igračke" dobili su: društvena igra "Revolucija ključ" i didaktička aktivna tabla "Andramolje".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.