Una Knežević: Autoportret

Izvor: Arte, 10.Maj.2021, 09:59

Una Knežević: Autoportret

U toku je virtuelna izložba Une Knežević, “Autoportret”, postavljena na web strani Prodajne galerije Beograd: http://vi.galerijabeograd.org/

Postavku čine slike iz dva ciklusa tematski objedinjena stvaralačkim preispitivanjem fenomena sopstva u formi portreta. Prvu celinu odlikuje gestualnost, ekspresivan potez i kolorit, krajnje apstrahovana kompozicija lišena mimetičkih principa u likovnoj deskripciji modela. U nastanku druge grupe radova autorka konceptaulno i formalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << menja pristup odabranom motivu, radovi su studiozniji a porodični fotoalbum je upotrebljen kao predložak. Ističući slobodu u igri sa elementima i samim procesom kao stvaralački credo, umetnica govori o kontinuitetu u ovom kreativnom obliku introspekcije kao o svojevrsnom dnevniku u kome “reflektuje sva unutrašnja zbivanja, razmišljanja, konflikte, sećanja, želje, snove i strahove”. Una Knežević ukazuje na slojevitost odnosa subjekat-objekat kroz neposredno posmatranje, personalno, ali i kolektivno sećanje arhivirano u vizuri objektiva, njegovu dinamičnu vitalnost i ne/postojanost. Na pitanja “Ko sam Ja?” i “Šta je Ja?” umesto odgovora umetnica predlaže vizuelne teze o sopstvu i otvara nova pitanja o samim mogućnostima i uslovima njegovog problematizovanja.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.