Umro pisac Predrag Matvejević

Izvor: Blic, 02.Feb.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro pisac Predrag Matvejević

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac Predrag Matvejević, prenosi N1.

Informacija nam je potvrđena iz kruga njegovih bliskih prijatelja. Kako prenosi N1, njegova želja je da se ispraćaj dogodi u uskom krugu najbližih.

Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Evrope, preminuo je u četvrtak oko 14 sati u Zagrebu, u 85. godini.

Bio je humanista, kosmopolita, poliglota i aktivista, posećujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proteste do svog kasnog doba, zalažući se uvek za ljudska prava, mirotvorstvo i razum.

Njegov "Mediteranski brevijar" preveden je na brojne svjetske jezike, od Tokija do Los Angelesa.

Šezdesetak uglednih italijanskih umetnika potpisalo je pre godinu dana inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodeli Nobelova nagrada za književnost upravo zbog "Mediteranskog brevijara". Među začetnicima te ideje bili su i slavni italijanski književnik Umberto Eko i Klaudio Magris.

Matvejević je doktorirao na Sorboni, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je francusku književnost od 1959. do 1991. godine, na Trećemu pariskom univerzitetu (Nouvelle Sorbonne), predavao je slovenske književnosti od 1991. do 1994., a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na rimskom sveučilištu La Sapienza. Matvejević je primio počasne doktorate u Francuskoj, BiH, Italiji. Počasni je doživotni potpredsednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu i jedan od najprevođenijih hrvatskih autora u svetu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Preminuo pisac Predrag Matvejević

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2017

Nakon duge i teške bolesti preminuo je istaknuti intelektualac Predrag Matvejević...Jedan od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana, ali i Evrope, preminuo je u četvrtak u Zagrebu, u 85. godini...Predrag Matvejević je rođen u Mostaru 1932. godine. Na Filozofskom fakultetu u...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.